Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Australija neće kralja na dolaru

  Britanski kralj Čarls Treći neće biti istaknut na australijskoj novčanici od pet dolara nakon odluke Centralne banke da zameni portret kraljice Elizabete Druge dizajnom „koji odaje počast kulturi i istoriji prvih Australijanaca“.

  Australijska vlada podržala je odluku, što je izazvalo žestoku debatu. Australijski opozicioni lider Piter Daton izjavio je da je premijer Entoni Albanez taj zbog koga kralj Čarls neće biti na novčanici.

  „Mislim da je to još jedan napad na naše sisteme, na naše društvo i naše institucije“, rekao je Daton.

  Australijska monarhistička liga takođe nije odobrila odluku i optužila Albanezea, koji je dugo zagovarao da Australija postane republika, da „narušava australijsku demokratiju“.

  Predsednik lige Filip Benvel izjavio je da je „praktično neokomunizam na delu“.

  Međutim, senatorka australijske stranke Zelenih i žena Gunai Lidija Torp nazvala je promenu „masovnom pobedom za narode koji su se borili za dekolonizaciju zemlje“.

  Torpova je ranije pozvala da se aboridžinski glumac i aktivista Džek Čarls, koji je preminuo u septembru, pojavi na novčanici.

  „Dugujemo njemu i ljudima Prvih nacija da se setimo kralja Džeka Čarlsa i jednom zauvek okončamo ukradenu generaciju. Ujak Džek je odličan kandidat za novčanicu od pet dolara“, rekla je Torpova.

  Australijski rizničar Džim Čalmers rekao je novinarima da je promena novčanice od pet dolara ispravna odluka. „Ovo je dobra prilika da se uspostavi dobar balans između monarha na novčićima i dizajna Prvih nacija na petici“, izjavio je Čalmers.

  Predsednik Pokreta Republike Australije, Kreg Foster, rekao je da Australijanci treba da sebe vide samo u nacionalnim simbolima.

  „Misliti da neizabrani kralj treba da bude na našoj valuti umesto vođa i starešina Prvih nacija i eminentnih Australijanaca više nije opravdano u vreme kada se govori istina“, rekao je Foster.

  Prema anketama u oktobru Sidnej Morning Heralda, za kralja Čarlsa Trećeg na novčanici od pet dolara glasalo je 34 odsto ispitanika, dok je 43 odsto glasalo za to da na banknoti bude Australijanac.

  Nakon smrti kraljice Elizabete Druge, ponovo je pokrenuta debata o tome da li Australija treba da postane republika.

  Australija je održala referendum 1999. godine na kome se glasalo o tom pitanju i na kome je odbijen taj predlog.

  Promena novčanice od pet dolara dolazi pošto se očekuje da će Australija glasati na još jednom referendumu do kraja godine – da prizna prve nacije u ustavu i učvrstiti glas domorodačkog naroda u parlamentu o pitanjima politike koja ih se tiču.

  Izvor: RTS

  Foto: screenshot, Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE