ATMOSFERSKE NEPRILIKE: Odložena poseta Vučića Hrvatskoj

Kabinet predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović zvanično je potvrdio da je odložena poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu.

„S obzirom na najnoviji razvoj događaja i atmosferu koja ne doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, predsednica Hrvatske procenila je da u ovom trenutku ne postoje preduslovi za ostvarenje posete. U kontaktima dva kabineta postignuta je saglasnost o odlaganju posete koja je bila planirana do kraja ove godine“, navodi se u saopštenju iz kabineta hrvatske predsednice.

Dodaje se da je Kolinda Grabar-Kitarović u više navrata istakla da dijalog nema alternative u odnosima sa svim susedima, uključujući i Srbiju i ocenjuje da su potpisivanjem „Subotičke deklaracije“ počeli da se stvaraju preduslovi za rešavanje otvorenih pitanja.

„Glavni cilj posete predsednika Srbije Hrvatskoj, kad do njega dođe, mora predstavljati pozitivan iskorak u rešavanju otvorenih pitanja i doprineti poboljšanju odnosa dve države, koje ne moraju biti prijateljske, ali moraju sarađivati radi vlastite budućnosti i stabilnosti jugoistoične Evrope“, dodaje se u saopštenju.

I Vučić čeka „bolju“ atmosferu

Kako je rečeno Tanjugu u izvorima bliskim srpskom predsedniku, „Vučić smatra, a čini mu se da je i predsednica Grabar Kitarović saglasna s tim, da je bolje da do posete dođe onda kada bude moglo da se razgovara mirno i u drugačijoj atmosferi“.

Datum posete, inače, nije bio ni utvrđen, niti potvrđen.

Heroj ili terorista

Hrvatska i Srbija su poslednjih dana razmenile nekoliko protestnih nota zbog spomenika majoru JNA Milanu Tepiću u Beogradu. Dok vlast u Srbiji Tepića smatra herojem, zvanični Zagreb Tepića drži teroristom odgovornim za ubistvo 11 hrvatskih branitelja.

Izvor: Beta, RTS, Tanjug

Foto: Beta

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE