Atlas hrane: Italijanska kuhinja NAJBOLJA, srpska i hrvatska u top 20
Taste Atlas, svetski atlas hrane, krajem prošle godine je, kao i uvek, objavio godišnju rang-listu najboljih svetskih kuhinja, jela, gradova s najboljom gastronomskom scenom, restorana, kao i liste najboljih svetskih jela i sastojaka, prenosi Punkufer.
Najbolje ocenjene kuhinje na svetu rangirane su prema prosečnim ocenama najbolje ocenjenih jela i prehrambenih proizvoda svake zemlje.
Na gastronomskoj platformi TasteAtlas nalazi se više od 10 hiljada namirnica i pića, tradicionalnih jela i autentičnih restorana. Godišnje rang-liste izrađene su na osnovu gotovo 400 hiljada ocena jela i 115 hiljada ocena prehrambenih proizvoda.
Na temelju tih ocena izdvojeno je 50 najboljih namirnica svake kuhinje, a najbolje ocenjene kuhinje u svetu rangirane su prema prosečnim ocenama najbolje ocenjenih jela i prehrambenih proizvoda svake zemlje.
Najboljom svetskom kuhinjom proglašena je italijanska. Drugo mesto zauzela je japanska kuhinja, s ukupno istim brojem bodova kao i talijanska, ali je ovoj dana prednost zbog bolje ocene najbolje ocenjenog jela – pice, a treće mesto pripalo je grčkoj kuhinji.
Na popisu 100 najboljih svetskih kuhinja, Srbija je zauzela 20. mesto, a kao najbolje ocenjenu hranu navode pirotsku peglanu kobasicu, petrovački kulen, futoški kupus, miročki sir, užičku pršutu i još 88 stavki.
Srpska kuhinja je odmah iza 19. plasirane hrvatske, ali obe kuhunje imaju istu ocenu – 4,45, s tim što je broj ocenjenih jela u Hrvatskoj daleko veći. Posle Srbije sledi Mađarska, a od zemalja regiona Bosna i Hercegovina je na 27. mestu, Bugarska i Rumunija su na 29. odnosno 30. poziciji, a Severna Makedonija je 61.
Izvor: N1, BIZLife
Foto: Pixabay, printscreen
Pingback: Čuveni sajt objavio listu „najgorih srpskih jela“: Prvo mesto će vas možda iznenaditi