Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Atlantic Grupa – Prvi kvartal u znaku rasta prihoda i profitabilnosti

  Dvocifreni rast većine poslovnih segmenata

  Atlantic Grupa je u prvom tromesečju 2018. ostvarila ukupni prihod od prodaje u iznosu od 152,4 miliona evra, što u odnosu na isti period prethodne godine predstavlja rast od 3,0 odsto. Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 16,2 miliona evra i veća je za 11,3 odsto, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla 17,8 odsto na 8,2 miliona evra. Izuzetni rezultati ostvareni su rastom kako distributivnog poslovanja, tako i sopstvenih brendova, čime je više nego nadoknađen izostali prihod od uslužne proizvodnje sportske prehrane usled prodaje proizvodnih pogona belgijskom Aminolabsu. Kad bi se isključio uticaj ove transakcije, organski rast prihoda u prvom tromesečju iznosio bi čak 7,2 odsto.

  Fokus na razvoj distribucije i brendova i dalji  rast poslovanja

  “Atlantic Grupa je odlično započela još jednu poslovnu godinu. Nakon uspešne 2017., u kojoj su uprkos izazovima u okruženju ostvareni odlični rezultati, izvještaji iz prvog kvartala potvrđuju da smo i u 2018. na putu da ostvarimo očekivanja. Na svim značajnim tržištima ostvarili smo zavidan rast prihoda, demonstrirajući  nesmanjeni fokus na razvoj sopstvenog asortimana, kao i na razvoj distributivnog poslovanja. Važno je istaći kako rast prihoda prati i rast profitabilnosti, što upućuje na to da je reč o zdravom i održivom rastu. Dalje smanjenje zaduženosti, značajno niži finansijski troškovi i rast likvidnosti omogućavaju nam da se usredsredimo na još ambicioznije planiranje budućeg rasta“ komentarisao je Emil Tedeski, predsednik Uprave Atlantic Grupe.

  Odličan prvi kvartal obeležila je konsolidacija distributivnog poslovanja u više smerova. Prvi rezultati saradnje sa novim principalima, Red Bullom u Srbiji i Mars grupom u Hrvatskoj, potvrđuju zajedničke razvojne ambicije. Osim toga, u internoj organizaciji celokupno distributivno poslovanje reorganizovano je u jedinstveno područje, dok su činioci dosadašnjeg Strateškg distributivng  područja HoReCa, nakon uspešno postavljenih temelja i razvoja kanala, pripojeni distributivnim organizacijama na pojedinim tržištima. Među brojnim inicijativama iz razvoja sopstvenog asortimana, ističu se rezultati nove proizvodnje Argete u SAD-u, koja je u prvom tromesečju na severnoameričkom tržištu ostvarila prihod na nivou ukupne 2017. godine, zatim Black’n’Easy instant turska kafa sa rastom od čak 53 odsto, kao i redizajnirana Cockta sa odličnim rezultatima u HoReCa kanalu.

  Rast poslovanja višestruko kompenzovao širi efekat krize Agrokora

  Ukupnom rastu prihoda od prodaje Atlantic Grupe u 2017. najviše su doprinela Strateška poslovna područja: Delikatesni namazi sa rastom od 15,9 odsto, Kafa sa rastom od 14,7 i Slatko i slano sa rastom od 10,1 odsto. Kafa se u ukupnim prihodima ističe kao najveća pojedinačna kategorija sa 21,2 odsto učešća i 32,4 miliona evra prihoda od prodaje. Od pojedinačnih tržišta je najviši rast ostvaren u Sloveniji – rekordnih 15,3 odsto, a slede Hrvatska sa 11,5 odsto rasta i Srbija koja je rasla stopom od 9,4 odsto.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE