Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Atinska i Beogradska berza udružuju snage

  Atinska berza ATHEX postaće suvlasnik Beogradske berze BELEX. Atinska berza dobila je saglasnost Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije za sticanje 10,24 odsto ukupnog broja akcija Beogradske berze, objavljeno je na sajtu BELEX-a.

  Atinska berza udružila je snage sa Beogradskom berzom kako bi zajednički iskoristile poslovne mogućnosti u eri ubrzane globalizacije.

  Kako je objavljeno na sajtu BELEX-a, ova saradnja se bazira na dva principa- zajedničkom ubeđenju da bi respektivna tržišta trebalo da imaju ključnu ulogu u obezbeđivanju održivog ekonomskog rasta lokalnih ekonomija i zajedničkoj viziji da samo udruženim snagama regionalna tržišta mogu efikasno rešavati rastuće probleme i bolje servisirati potrebe izdavalaca koji dolaze iz EU i iz međunarodnog okruženja.

  Istovremeno, Beogradska berza, kao organizator tržišta, je donela odluku o unapređenju svoje trgovačke platforme i migraciji trgovačkih aktivnosti na trgovačku platformu Atinske berze, unapređujući na taj način likvidnost i raspon usluga zajedničke trgovačke platforme. Svi učesnici na tržištu će imati mogućnost ostvarivanja koristi od proširivanja i produbljivanja oba tržišta kapitala i unakrsnog trgovanja.

  U narednoj fazi, Beogradska i Atinska berze će blisko sarađivati sa Vladom Srbije – Ministarstvom finansija u pravcu daljeg strategijskog razvoja srpskog tržišta kapitala, a kroz uvođenje novih proizvoda i usluga koji će obezbeđivati podršku protoku kapitala od investitora, domaćih i međunarodnih, ka izdavaocima listiranim na Beogradskoj berzi.

  “ATHEX kao organizator tržišta i javno društvo raspolaže neophodnim iskustvom kako bi pružio podršku Beogradskoj berzi u naporima da razvije svoje tržište kapitala kroz ovo strateško partnerstvo. BELEX zajedno sa Kiparskom berzom i Atinskom berzom na zajedničkoj trgovačkoj platformi predstavlja novi korak ka našem dugoročnom cilju održivog poslovanja putem unapređenja zajedničke likvidnosti i širenja naše regionalne mreže”, naveo je Socrates Lazaridis, direktor Atinske berze.

  Siniša Krneta, direktor Beogradske berze rekao je da ovo partnerstvo predstavlja organski nastavak dugogodišnje uspešne saradnje i rastućih poslovnih veza  između Atinske i Beogradske berze.

  „Kako bismo doprineli održivom razvoju srpskog tržišta kapitala, očekujemo da će nam ovo strateško i tehnološko partnerstvo pomoći da unapredimo tržišnu infrastrukturu tržišta, otklonimo investiciona uska grla, ubrzamo formiranje kapitala i generišemo brojne nove investicione prilike”, naglasio je Krneta.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE