Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac

  ASNS predložila vladi i premijerki urgentne ekonomske mere

  Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) predložila je danas Vladi Srbije i premijerki Ani Brnabić da hitno donesu niz ekonomskih i socijalnih mera, kako bi se zaustavio pad životnog standarda stanovništva.

  „Zabrinjavjuća ekonomska kretanja,  pre svega velika inflacija i dvocifreni permanentni rast cena osnovnih životnih potreba, zahtevaju urgentnu intervenciju Vlade Srbije kako bi se zaustavio zabrinjavajući pad životnog standarda koji ozbiljno preti da na granicu siromaštva dovede gotovo polovinu srpske populacije“, navedeno je u pismu koje je danas ASNS poslao Vladi Srbije i premijerki.

  „Sprečiti dalje osiromašenje građana“

  Zbog toga je ASNS, kako je istaknuto, radi zaustavljanja daljeg osiromašenja gradjana koji žive od svog rada i njihovih porodica, predložio utvrdjivanje nove, najniže cene rada po radnom času i novih iznosa minimalne zarada dva puta godišnje.

  Predloženo je i utvrdjivanje minimalnog obavezujućeg iznosa naknade troškova ishrane u toku rada i regresa za godišnji odmor za sve zaposlene.

  ASNS je predložio i smanjenje akciza za gorivo za dodatnih 20 odsto, kao i privremeno ukidanje PDV-a za sve proizvode koji ulaze u minimalnu potrošačku korpu u periodu u kome je inflacija veća od tri odsto na godišnjem nivou.

  Koje još mere predlažu?

  Takodje se predlaže i limitiranje najviše trgovačke marže na 10 odsto za sve prehrambene i proizvode lične i kućne higijene.

  Predloženo je i da se odredi najaviši iznos školarina na svim fakultetima i strukovnim školama, kao i jednokratna novčana pomoć svim porodicama sa dva ili više djaka ili studenta pre početka nove školske godine.

  „Navedene mere ne bi uticale na finasijsku stabilnost Republike, ali bi imale snažno ekonomsko i socijalno dejstvo na uvođenje reda i pravilniju raspodelu društvenog proizvoda sa enormnih profita kompanija i neopravdano velikih prihoda države u korist osiromašenog naroda na čija ledja su se i ovoga puta strovalili svi troškovi najnovije krize“, navedeno je u pismu ASNS-a Vladi Srbije i premijerki Ani Brnabić.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE