ASNS na Dan socijalne pravde: 350.000 na minimalcu, milion penzija ispod 25.000 RSD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ASNS na Dan socijalne pravde: 350.000 na minimalcu, milion penzija ispod 25.000 RSD

  Građani Srbije imaju percepciju da smo mi najsiromašniji narod u Evropi i da socijalne razlike nikada nisu bile veće, a statistika ih ne demantuje, saopštila je Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

  Povodom Međunarodnog dana socijalne pravde, koji se obeležava 20. februara, ASNS se oglasila saopštenjem u kojem navodi da se na dan socijalne pravde održavaju razni skupovi, predstavnici vlasti se zaklinju da rade sve da bude više jednakosti i pravde među građanima Srbije, ali je realnost potpuno drugačija.

  Građani Srbije imaju percepciju da smo mi najsiromašniji narod u Evropi i da socijalne razlike nikada nisu bile veće, kaže se u saopštenju i ističe da statistički podaci idu u prilog ovakvom osećaju građana.

  “U Srbiji minimalnu zaradu prima 350.000 ljudi, oko milion penzionera prima 25.000 dinara i manje. Prema zvaničnim podacima u Srbiji je nezaposleno 500.000 ljudi, međutim taj broj je neuporedivo veći. Srbija je zemlja u kojoj je 850.000 ljudi nepismeno, a još milion ima završena četiri ili osam razreda osnovne škole.”

  Siromaštvo i nezaposlenost “ubijaju” dostojanstvo

  Ukoliko socijalnu pravdu definišemo kao pravedni odnos između pojedinca i društva, dalje se navodi, ni malo pravde ne može da se nađe za ove kategorije stanovništva. Ne možemo naći pravdu ni za sve one mlade ljude koji do posla ili napredovanja u poslu mogu doći jedino preko partijske knjižice.

  Jedini zaključak je da su našim građanima povređena osnovna ljudska prava. Čovek koji živi u siromaštvu i bez zaposlenja, gubi dostojanstvo i veru u državu. Niko u ovoj državi više ne sme olako da uzme pojam socijalne pravde. To treba da bude jedina tema oko koje nema kompromisa. Ukoliko je vlasti ne shvate ozbiljno, može da im se vrati kao bumerang velikog nezadovoljstva građana, upozorava asocijacija.

  “Zato je poruka ovog Međunarodnog dana socijalne pravde svim nosiocima političke vlasti, da kapital nije vredniji od čoveka, da radnik nije trošak nego ekonomska vrednost, da nema socijalne pravde bez socijalnog dijaloga, dobrog zdravstva i obrazovanja. Da jedini kriterijumi za zapošljavanje i napredovanje na poslu moraju biti stručnost, znanje i posvećenost radu. Da nema socijalne pravde bez suzbijanja kriminala i korupcije.”

  Sve dok nemamo državu koja će se ozbiljno boriti za ovo, mi ćemo svečarski obeležavati Dan socijalne pravde bez ikakvog napretka i boljitka za građane Srbije, zaključuje se u saopštenju ASNS.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE