Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ASNS: Izjava ministarke vrhunac licemerja i uvreda za radnike i lekare

  Izjava ministarke zdravlja Danice Grujičić da će izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju zaposleni posle petnaest dana bolovanja morati na komisiju je vrhunac licemerja i uvreda i za radnike i lekare, ocenila je Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

  „To je ozbiljna, nijednim argumentom potkrepljena optužba da su radnici lažni bolesnici, a ordinirajući lekari varalice i uvreda za sve radnike, njene kolege lekare i sve građane koji svakog meseca daju 10,3 odsto svoje zarade za zdravstveno osiguranje, navodi se u saopštenju ASNS.

  Istaknuto je da radnici ne daju sami sebi bolovanje, već lekari koji imaju stručnu kompetenciju, profesionalnu i ličnu odgovornost, pre svega za svoje pacijente.

  „Ovakvo javno izraženo nepoverenje u poštenje i profesionalnost struke zahteva ili izvinjenje ili iz korena promenjen sistem primarne zdravstvene zaštite“, smatra sindikat.

  Ukazano je da je ministarka zdravstva nesposobna da reši barem jedan od osnovnih problema zdravstva, kao što su čekanja na operacije duže od godinu dana, specijalistički pregledi na koje se čeka minimum šest meseci, nedostatak lekova.

  Grujičić: Na bolovanje bez komisije najduže dve sedmice

  „Vlada i ministarka ponovo iskrivljuju stvarnost i nasrću na radnike, a sve da bi zadovoljili alavost stranih korporacija za ionako pljačkaškim profitima koje ostvaruju i iznose iz zemlje“, navela je ASNS.

  Dodaje se da radnici već godinama izbegavaju bolovanje i kad su ozbiljno bolesni jer gube ne samo 35 odsto zarade već i pravo na ozbiljne bonuse za prisutnost na radu.

  ASNS je podsetila da su, prema podacima evropske agencije za statistiku Eurostat, radnici u Srbiji u 2022. godini radili prosečno 42,3 sata, što je 2,3 sata duže od zakonom propisanog nedeljnog maksimuma i šest sati više nego što su radili radnici u zemljama EU (36,2).

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE