Ariljska malina KANDIDAT za evropsku oznaku kvaliteta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ariljska malina KANDIDAT za evropsku oznaku kvaliteta

  Malina koja raste na području Arilja, kandiat je za dobijanje evropske oznake zaštićenog geografskog porekla, čime bi postala jedan od prvih srpskih proizvoda koji bi nosio oznaku EU kvaliteta.

  Kako je preneo Glas zapadne Srbije, ta oznaka otvorila bi vrata evropskog i svetskog tržišta za malinu i dodatno doprinela promociji srpskih prehrambenih proizvoda.

  Arilje je poznato u svetu po proizvodnji kvalitetne maline, a koja u ovom kraju ima svoju tradiciju. U ariljskom području gaji se oko 40 odsto ukupne proizvodnje ovog voća u Srbiji.

  Područje na kome se gaji malina, ističe se, zove se Ariljsko malinogorje i obuhvata oblast opštine Arilje i susednih sela koja se sa njom graniče. Nalazi se na jugozapadu Srbije, između Zlatibora, zapadnog pomoravlja, Dragačeva i Starog Vlaha, a sa severa je ograničeno tokom reke Đetinje.

  Božo Joković, iz ariljskog sela Severovo malinu gaji gotovo 40 godina. Jedan je od predstavnika zadruge “Agro eko voće” koja se bavi proizvodnjom i preradom crvenog zlata.

  “Za nas je malina deo života. Iz ličnog primera mogu vam reći da imamo veoma dobar kvalitet maline iako je polovina septembra, u toku je jesenja berba koja je veoma značajna za naš kraj. Produžili smo i letnju berbu maline, s tim što sada imamo mnogo bolju ekonomsku poziciju, kako naših zadrugara tako i njihovih porodica”, kaže Božo Joković, jedan od proizvođača maline i predstavnika ovdašnje zadruge.

  Izvor: GZS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE