Arapi stvorili bankarskog diva

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Arapi stvorili bankarskog diva

  Prva banka Persijskog zaliva i Nacionalna banka Abu Dabija završile su spajanje, čime je stvoren najveći kreditor u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

  Imovina se procenjuje na 180 milijardi dolara, a poslovaće pod imenom “Prva banka Abu Dabija”.

  Trgovanje akcijama novog zajmodavca počelo je u nedelju na berzi u Abu Dabiju pod oznakom NBAD, pri čemu su do podneva njegove hartije porasle za 1,5 posto, na 10,40 dirhama (2,8 dolara). Prema podacima agencije Blumberg, do tada je gotovo dva miliona akcija ove banke promenilo vlasnike.

  “Ovo je trenutak promena za Abu Dabi, za region i šire”, naveo je Abdulhamid Saed, glavni izvršni direktor nove udružene banke u izjavi prosleđenoj Blumbergu, dodajući da su glavni prioriteti ovog kreditora ustanovljeni u skladu sa vizijom i ambicijama rasta Abu Dabija i UAE.

  Abu Dabi, koji ima oko šest odsto svetskih rezervi nafte, spojio je dve najveće domaće banke kako bi postao konkurentniji prema rivalima i kako bi ojačao svoje mogućnosti kreditiranja i osigurao finansiranje, pošto se emirat bori sa niskim cenama “crnog zlata”.

  Spajanje može da dovede do dalje konsolidacije industrije finansijskih usluga Ujedinjenih Arapskih Emirata, gde se nadmeće oko 50 zajmodavaca na tržištu od oko devet miliona ljudi, ocenjuju analitičari.

  Izvor: Sputnjik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE