APSURD: Česima se "ne računa" vakcinacija u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  APSURD: Česima se “ne računa” vakcinacija u Srbiji

  Česi vakcinisani prvom dozom vakcine pre najmanje 22 dana od sada mogu da putuju u Nemačku, Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Poljsku, za nedelju dana verovatno i Slovačku, a od ponedeljka će imati i neke druge olakšice, međutim to ne važi za češke građane vakcinisane u Srbiji i inostranstvu.

  I pre zajedničkog kovid-19 pasoša u Evropskoj uniji koji se očekuje početkom jula, zemlje Srednje Evrope dogovorile su se da omoguće uzajamno putovanja svojih vakcinisanih građana i priznaju nacionalne potvrde o vakcinaciji.

  “Za nas je sada prioritet da dogovorimo slične uslove putovanja i za omiljene destinacije naših turista, recimo u Hrvatsku ili Grčku”, kazao je u petak šef češke diplomatije Jakub Kulhanek.

  Zemlje van EU, po rečima češkog ministra spoljnih poslova, moraju da sačekaju i doći će eventualno na red tek posle uvođenja evropskog kovid-19 pasoša.

  Makar prva doza vakcine prema planovima češke vlade trebalo bi da olakša Česima i strancima i druge aktivnosti bez potrebe da imaju PCR test, recimo od ponedeljka, kada se otvaraju bašte restorana i kafića ili neke kulturne i sportske manifestacije.

  Međutim Česi koji su u nestašici vakcina kod kuće u proleće krenuli da se vakcinišu u inostranstvu, recimo u Srbiji, ništa od tih olakšica neće moći da koriste, jer Češka priznaje samo češke sertifikate i potvrde i iz onih zemalja iz okruženja sa kojima je postigla sporazum.

  Ministar zdravlja Petr Arenberger insistira na tome da strane potvrde o vakcinaciji Češka ne može da prizna, zato što ne može da proveri da li su lažne ili prave, a Europol je već upozorio na novi biznis sa lažnim potvrdama o testovima i vakcinaciji.

  U apsurdnoj situaciji u Češkoj su i stranci koji tu rade i žive, ali nemaju češko javno zdravstveno osiguranje, pošto oni po zakonu ni ne mogu da se registruju za vakcinaciju u Češkoj a vakcine iz inostranstva im češke vlasti ne priznaju.

  Gorući problem sa diplomatama češko MSP je moralo da rešava tako što je na kraju za njih napravilo posebnu listu i izuzetak da mogu da se vakcinišu u Češkoj.

  Poruka mladim Česima: Ako želite Astrazeneku ili Sinofarm, vakcinisaće vas u Beogradu

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE