Apsolutna DOMINACIJA VLASTI na javnom servisu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Apsolutna DOMINACIJA VLASTI na javnom servisu

  Privremeno nadzorno telo za praćenje medija saopštilo je da su prema istraživanju o zastupljenosti vlasti i opozicije u televizijskim programima, koje je to telo sprovelo od 1. do 15. januara, predstavnici vlasti na Radio televiziji Srbije (RTS) bili prisutni u više od 75 odsto ukupno posmatranog programa, a predstavnici opozicije oko deset odsto.

  Kopredsedavajući Privremenog nadzornog tela za praćenje medija Rade Veljanovski kazao je da je RTS imao samo četiri opozicione stranke u svojim programima, a da je opozicija u programu Radio televizije Vojvodine (RTV) bila još manje prisutna.

  “Opozicije je na RTV bilo 4,5 odsto, a da emisija `Pravi ugao` nije uzeta u obzir”, rekao je Veljanovski na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

  Kada je reč o komercijalnim emiterima, kako je dodao, na Pinku opozicije “praktično i nema”. “To je toliko mali procenat, 3,7 odsto, a negde oko 70 odsto su predstavnici vlasti”, rekao je Veljanovski i dodao da je slično i sa televizijom Hepi.

  Na kablovskoj televiziji N1 opozicija je prusutna 17,65 odsto, a vlast 9,09, dok je na televiziji Nova S vlast prisutna 1,87 odsto, a opozicija 17,59.

  “Istraživanje dokazuje opšti utisak u javnosti da u jednim medijima ima jednih (političara), a u drugim nema drugih”, kazao je Veljanovski.

  Deset dana nakon formiranja tog tela, rekao je on, poslate su smernice svim medijima i političarima da moraju da “promene svoje ponašanje, jer je sadejstvo najvažnije”.

  Veljanovski je rekao da apel tog tela, “nažalost”, nije uvažen kod političara i medija i da političari i dalje biraju na kojoj će televiziji gostovati.

  Opozicija je više negativno tretirana u pojedinim medijima, ocenio je Veljanovski.

  On je najavio da će u petak biti održan sastanak tog tela sa evroparlamentarcima na kojem će biti predstavljeno ovo istraživanje, a od evroparlamentaraca, kako je rekao Veljanovski, očekuje “podršku”.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE