Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  APR objavio: EPS najjače preduzeće u Srbiji

  Najprofitabilnija i najveća ekonomska celina u 2020. godini u Srbiji bila je Elektroprivreda Srbije (EPS), a najveći broj pravnih lica u svom sastavu, kao i prethodnih godina, imao je Delta holding, navela je danas Agencija za privredne registre (APR).

  Godišnji izveštaj o poslovanju ekonomskih celina u privredi čine podaci iz konsolidovanih godišnjih finansijskih izveštaja za 2020. i 2019. godinu, koje su matična privredna društva dostavila APR-u.

  Analizirani su finansijski položaj i uspešnost poslovanja 630 ekonomskih celina u privredi, u okviru kojih su, pored matičnih privrednih društava, poslovala i 2.053 zavisna i pridružena pravna lica.

  Broj ekonomskih celina je smanjen za 33 u odnosu na prethodnu godinu, a broj zavisnih i pridruženih pravnih lica povećan za 19, dok je broj zaposlenih u ekonomskim celinama opao sa 320.567 na 316.785.

  Među najprofitabilnijima i MK grupa, Srbijagas, Hemofarm…

  Medju prvih pet ekonomskih celina prema neto dobitku, pored EPS-a, nalaze se i MК grupa, Srbijagas, Koka-kola HBC i Hemofarm, koje su rangirane i u segmentu od 20 celina sa najvećim poslovnim prihodima.

  U pet celina koje su ostvarile najveće poslovne prihode, uz EPS i Srbijagas, spadaju i Naftna industrija Srbije (NIS), koja je druga prema visini neto gubitka, kao i Telekom Srbija i Deleze Srbija, koje beleže visoku profitabilnost (šesta odnosno sedma prema neto dobitku).

  U Delta holdingu, koji je imao najveći broj pravnih lica u svom sastavu, poslovalo je 61 pravno lice (pet više nego u 2019. godini), od čega je 17 imalo sedište u inostranstvu.

  Veliki broj pravnih lica grupisan je i u okviru ekonomske celine „Кoefi“ Beograd, koja je obuhvatala ukupno 55 pravnih lica, što je 12 lica više nego prethodne godine.

  Zatim, u sklopu MК grupe u 2020. godini poslovalo je 47 povezanih pravnih lica (36 u 2019. godini).

  Iz APR-a su naveli da je veliki obim konsolidacije bio i kod ekonomskih celina „MPZ agrar dva“ iz Novog Sada (44 pravna lica), „MPZ agrar“ Novi Sad (27 pravnih lica), potom „Nicco“ Beograd (25 pravnih lica) i I&F Grupa Beograd (22 pravna lica).

  Ekonomske celine smanjile obim poslovanja

  U 2020. godini, koju je obeležila globalna kriza uzrokovana pandemijom korona virusa, ekonomske celine su smanjile obim poslovnih aktivnosti, pri čemu su generisale ukupne prihode od oko 3.564 milijardi dinara, za 6,7 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, i ukupne rashode od oko 3.387 milijardi dinara, koji su opadali bržim tempom, po stopi od 7,2 odsto, precizirano je u saopštenju.

  Na ukupnom nivou su ekonomske celine poslovale profitabilno, ostvarivši pozitivan neto rezultat od oko 145 milijardi dinara, što je za 5,9 odsto više nego godinu pre.

  Navedeno je i da je neto dobitak imalo 518 ekonomskih celina (u 2019. godini 559), čiji krug konsolidacije obuhvata 1.735 zavisnih i pridruženih pravnih lica, dok je sa neto gubitkom poslovalo 112 celina (osam više nego prethodne godine) sa 318 zavisnih i pridruženih pravnih lica.

  Pad kapitala za 3,9 odsto

  Finansijski kapaciteti ekonomskih celina su u 2020. godini takodje smanjeni, te su one raspolagale sa poslovnom imovinom od 5.277 milijardi dinara, koja je manja za 3,9 odsto na godišnjem nivou i kapitalom od 2.716 milijardi dinara, koji je smanjen za 5,4 odsto u poredjenju sa prethodnom godinom.

  Istovremeno, ukupne obaveze iznose 2.708 milijardi dinara i opale su za 2,1 odsto, dok je kumulirani gubitak od 751 milijarde dinara povećan za 1,7 odsto.

  Navedena kretanja, kao je ukazano, uticala su na pad racia sopstvenog kapitala sa 49,6 odsto na 48,7 odsto, te je i stepen ukupne zaduženosti porastao sa 1,02 na 1,05.

  Iz APR-a su ocenili da značajan doprinos ekonomskih celina u ukupnim privrednim kretanjima pokazuje i to što je u okviru njih u proseku skoncentrisana četvrtina finansijskih performansi privrede, odnosno 29,5 odsto ukupnih prihoda i 29,4 odsto ukupnih rashoda, zatim 26,2 odsto neto dobitka i 14,9 odsto neto gubitka, dok u finansijskim kapacitetima imaju udeo od 30,7 odsto u poslovnoj imovini i 33,8 odsto u kapitalu, a u ukupnom gubitku privrede učestvuju sa 19,7 odsto.

  Od ukupnog broja zaposlenih na nivou privrede, na njih se odnosi 26 procenata.

  Izvor: Beta

  Foto: EPS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE