APOKALIPTIČNI snimci razarajuće erupcije podvodnog vulkana (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  APOKALIPTIČNI snimci razarajuće erupcije podvodnog vulkana (VIDEO)

  Tongu je pogodila „katastrofa bez presedana”, kada je ovu ostrvsku zemlju pogodio podvodni vulkan koji je izazvao cunami.

  Vulkan Hunga Tonga Hunga Ha’apai je eruptirao u petak.

  Vlada Tonge je u saopštenju potvrdila tri smrtna slučaja – dvoje lokalnih stanovnika i jedan britanski državljanin. Navodi se i da su neka od manjih, udaljenih ostrva posebno pogođena, jer su na jednom uništene sve kuće, a na drugom su ostale samo dve.

  Objavljeni su prvi snimci iz vazduha na kojima se vide razmere katastrofe.

  Snimci ostrva Nomuke prikazuju tlo i drveće potpuno prekriveno pepelom te materijalnu štetu koju je izazvala erupcija podvodnog vulkana, kao I cunami koji je usledio.

  Satelitski snimci koje su analizirale UN pokazuju slične prizore i u Kolomotui, Tongatapuu i selu Fafaa. I dok su neke zgrade ostale u jednom delu, čini se kako su se druge srušile, a celo područje je prekriveno sivim pepelom.

  Smatra se da je erupcija podvodnog vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha‘apai, 65 km severno od glavnog grada Tonge, najveći vulkanski događaj u zadnjih 30 godina.

  Na društvenim mrežama objavljeni su prvi video snimci i fotografije talasa cunamija koji je usledio nakon erupcije, no potom je ostrvom zavladao komunikacijski mrak jer je oštećen glavni kabl koji ostrva povezuje s ostatkom sveta. U danima koji su usledili komunikacija je bila ograničena.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE