APEL UPK: Hitno zabraniti sva okupljanja!

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  APEL UPK: Hitno zabraniti sva okupljanja!

  Pod hitno treba zabraniti sva javna okupljanja dok još nije kasno, jer smo u periodu eksponencijalnog rasta broja zaraženih, apeluje Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti i članica Saveta udruženja Ujedinjeni protiv kovida (UPK).

  Ništa ne znači ni uvođenje kovid propusnica, jer se to ne sprovodi kako treba. Niko ne gleda lične karte, pa na jednu kovid propusnicu može da uđe dvadeset ljudi, dok za privatne zabave to ionako nije izvodljivo. Jedino rešenje je zabraniti javna okupljanja i privatne proslave do daljeg, odložiti ih za neko bolje vreme“, kaže Plavšić.

  Sagovornica N1 smatra da “treba svesti na minimum sve kontakte, koliko god da je to nepopularno i teško”.

  “Nastavlja se eksponencijalni rast broja novoobolelih i zaista ne znam zbog čega se ne sastaje Krizni štab i zašto ne donosi tu jedinu validnu moguću meru, a to je apsolutna zabrana masovnih okupljanja. Sve što može da se zatvori, osim škola, treba zatvoriti. Žao mi je, ali to je jedini način da se obuzda epidemija. I vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija. Obavezna za zdravstvene i prosvetne radnike, kao i za sve koji su u kontaktu s velikim brojem ljudi. Poštovanje mera se podrazumeva, obavezno nošenje maski i držanje fizičke distance”, ističe Plavšić.

  Prema njenim rečima, u poslednje vreme je mnogo zaraženih među mladima, znatno više nego što je to bio slučaj ranije. Neki od njih, dodaje, završavaju u bolnici sa veoma teškim oblikom bolesti, a među njima ima i jedva punoletnih.

  „Masovna okupljanja izvori zaraze“

  “Masovna okupljanja su bukvalno izvori zaraze i odatle se regrutuje najveći broj obolelih među mladima jer su upravo oni najčešći učesnici takvih događaja, a tu ubrajam i privatne proslave. Kovid svakome od nas može da se desi, on vreba sa svih strana jer je ogromna cirkulacija virusa u populaciji, a premalo je vakcinisanih da bismo dostigli kolektivni imunitet“, naglašava Plavšić.

  Kako kaže, velika je zabluda vakcinisanih pacijenata da ne mogu da se zaraze, dodajući da je “korist od vakcinacije precenjena”.

  Vakcine prvenstveno služe da bi nas zaštitile od teških oblika bolesti i smrtnog ishoda, ali ne i od zaražavanja, pogotovo sada kada je delta soj apsolutno dominantan. Zaražavanje je stoga moguće i ako se vakcinisane osobe nađu u bližem kontaktu sa obolelima, naročito kada je na malom prostoru izložen velikoj količini virusa”, upozorava Plavšić.

  Ističe i da situacije iz njenog neposrednog okruženja govore o tome kako se ljudi lako zaražavaju u poslednjih nekoliko dana.

  “Primera radi, na jednom svadbenom ručku za četrdesetak zvanica, koji je bio organizovan bez muzike, igranja i pevanja, zarazilo se sedmoro ljudi. Nalazimo se u veoma opasnom periodu, zato moramo izbegavati sve aktivnosti koje nisu neophodne”, zaključuje Slavica Plavšić.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: N1

  Foto: RTS/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE