Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Antić: Interesovanje svetskih kompanija za RTB Bor

  Šef delegacije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Džejms Ruf i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić razgovarali su s menadžmentom Rudarsko-topioničarskog basena Bor, a ministar je rekao da je za partnerstvo s tom kompanijom trenutno zainteresovano osam svetskih kompanija, saopštio je RTB Bor.

  „Potrebno je da svi koji žele da budu naši partneri u ovom poslu razumeju da je ovo razvojni projekat u kome moraju zajedno sa Srbijom da prepoznaju ukupan potencijal i značaj RTB-a i da budu naši strateški partneri kako bi se kompleks i dalje razvijao“, kazao je Antić i dodao da očekuje da će ove godine RTB Bor ostvariti EBIDU od 75 miliona dolara.

  Džejms Ruf rekao je da će rado pozvati buduće investitore da ulažu i obezbede jaku budućnost za RTB Bor.

  „Sada imamo priliku da govorimo o benefitu za RTB i pronadjemo zainteresovane partnere koji će doći ovde i ulagati u kompaniju. Smatram da su mnogobrojne reforme o kojima smo razgovarali sa Vladom Srbije doprinele da se stvari ovde okrenu nabolje, jer je veoma važno da državne kompanije mogu da rade komercijalno, a bez pomoći vlade. To je jedini način da se omoguće dalje zapošljavanje, dobar prihod i napredak ekonomije u celom regionu“, rekao je Ruf, a navodi se u saopštenju RTB Bor.

  Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski rekao je da je s visokim zvaničnicima MMF-a razgovarano o opravdanosti izgradnje nove topionice u Boru i njenog značaja za budućnost RTB-a, Bora i cele Timočke krajine.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • "rtb bor"

   I KAD LAŽE, LAŽE! Interesovanje svetskih kompanija za RTB Borda je veliko već i vrapci nag rani znaju. O tome svakodnevno truju javnost ministri Antić, Knežević ΛV, ma na kojoj funkciji bio. Da sve to nije baš tako stoji da su neki puzali i klečali pred kinezima da spase RTB Bor. Sada se otišlo i dalje, MMF zdušno pomaže u vezi iznalaženja strateškog partnera. Antićeve tvrdnje da očekuje da će ovu godinu RTB Bor ostvariti EBIDU od 75 miliona dolara. Lako je njemu da kaže sto, jer je zaboravio da RTB Bor je dužan EPS-u za utrošenu struju 8,263 milijarde rsd (prema Pregledu potraživanja EPS od 10. 08. 2017.), to minister energetike ili ne zna ili prećutkuje. RTB Bor duguje državi oko 5,5 milijardi dinara za rudarsku rentu, grčkom Mitilineosu duguje 17 miliona dolara i 4.000 tona bakra, koji je tada vredeo ispod 2.000 $/t, a sada 6.873 $/t, Glenkoru, Debisu. Nedavno i ΛV je izjavio da RTB Bor duguje 1,1 milijardu evra, a ne zaboraviti da je po UPPR 2016. Otpisana dugovanja 900 miliona evra. Za izgradnju nove linije za topljenje i fabrike za proizvodnju sumporne kiseline, a ne nove topionice, kako se tvrdi neprovereno ili se laze utrošeno je iznad 300 miliona evra. Po ovome to je najskuplja fleš peć u svetu. Kada se sve ovo sabere, pitam ministra Antića kako će RTB Bor ostvariti EBIDU od 75 miliona dolara do kraja godine? Ostvariće kada sva ta dugovanja, kriminalne radnje, prepotentnost I neznanja plati narod i otmu se penzije i plate. Ovde treba dodati da kapacitet topionice bakra je 50% od projektovanog, tehnološko iskorišćenje bakra je do 90%, a neproverene i lažovne informacije ga promovišu na 98%, pa i više. Naši političari, što se tiče bakra, imaju odličnog učitelja u liku čelnika RTB Bor, Sose.

  • Dr Miggyy

   Svojevremeno je maltene za sve rudnike i nalazišta rude bakra čelnik RTB Bor Blagoje Spaskovski ih proglasio za rudnike zlata. Satira da bude privlačnija on je čak i Kriveljski kamen, nalazište karbonata nedaleko od Bora, gde zlata nema ni u tragovima, proglasio ga takođe za rudnik zlata. Ta informacija je skinuta iz medija za par dana, jer mu je neko rekao da je to velika, pa i za njega, glupost. Na ovu ideju Spaskovskog se nadovezuje i Milan Popović, “kralj bakra“ , citiram: "RTB Bor ima sve uslove da bude izuzetno važna kompanija za budžet države, jer će elektromobili zahtevati bakar „do neslućenih razmera“, tako da će ovaj obojeni metal biti vredan kao zlato". On je još naglasio da je i Majdanpek „zlatna koka“, ali i da je ceo sistem RTB opstao i ima velike šanse da postane prosperitetan najviše zahvaljujući aktuelnoj vlasti i posebno bivšem premijeru Vučiću. Interes aktuelne vlasti su samo pare,

  • Bor Boranin

   SJAJNA NAPREDNJAČKA BUDUĆNOST RTB BOR?? Propale su dve privatizacije RTB Bor (sa Kuprumom i A-tekom), propao je izbor profesionalnog menadžmenta, jer je Spaskovski dokazani, nezamenljivi i neuništivi menadžer (pre pare nego on). Sada se nevešto priča da je Vlada odlučila da što pre treba ući u postupak privatizacije RTB Bor zbog velikog interesa strateških investitora iz Kine, Rusije i Kanade, za sada njih pet. Šuška se da su te pet kompanije ponudile od 500 do 600 miliona dolara za RTB Bor. Gde ih nađoše kada je Spaskovski u rudarstvu i metalurgiji investirao (zadužio firmu ili državu) iznad 500 mliona evra, a pominje se za otvaranje novih rudnika da je potrebno najmanje pola milijarde evra. Kako se stvari odvijaju ovde se kupuje vreme, a novac ima svoju ustaljenu trajektoriju sa ubrzanjima i usporenjima, ne po zakonu fizike, već po zakonu kriminala. Koja li je sledeća pripremljena igranka, zna samo jedan određeni veoma mali i zainteresovani krug zainteresovanih, ne za prodaju i slično, već za svoju budućnost i prosperitet. Na kraju, sve to plaća narod, a ne opskurnih zainteresovanih i uvućenih u “ lopovski biznis”. Ovo je još jedna, od mnogih do sadašnjih faza manipulacije, zamajavanja i taljiganja rešavanja strateškog problema Srbije, u interesu ”nevidljivih sila” i velmoža novog, savremenog, tipa.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE