Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Amerikanci uveli SANKCIJE Dodiku i Alternativnoj televiziji

  Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije srpskom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji iz Banjaluke, zbog povezanosti sa njim.

  Dodik i Alternativna televizija od sada se nalaze na proširenoj „crnoj listi“, na kojoj su osobe i entiteti čije se radnje dovode u vezu s korupcijom širom sveta, navodi se na sajtu Ministarstva finansija SAD.

  Osim njega, na crnoj listi SAD su Milan Tegletija, njegova supruga Tijana i Mirsad Kukić, prenosi portal istraga.ba na svom Tviter nalogu.

  Tegletija je bio bivši predsednik Visokog sudskog i tužilačkog veća (VSTV) Bosne i Hercegovine (BiH) koju je obavljao do decembra 2020. Od tada je pravni savetnika Dodika.

  Kukić je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine dugogodišnji član SDA sve do 2018. Kada je osnovao Pokret demokratske akcije (PDA), čiji je predsednik. Bio je generalni direktor Rudnika mrkog uglja Banovići.

  Tegeltija i Kukić stavljeni su na listu navodi se u saopštenju koje potpisuje američki državni sekretar Entoni Blinken zbog, kako se navodi, „njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti“. Njima se onemogućava ulazak u SAD.

  Sarajevski mediji pišu da će se na američkoj crnoj listi naći još 52 pravne ili fizičke osobe povezane s režimom Milorada Dodika.

  „Preko ATV do ličnih i političkih ciljeva“

  Kako piše na sajtu američkog ministarstva, „Alternativna Televizija d.o.o. Banja Luka (ATV), medij sa sedištem u Banjaluci, RS, u privatnom je vlasništvu kompanije blisko povezane sa Dodikovom porodicom. Međutim, sam Dodik ima kontrolu nad ATV, lično odobrava medijske priče vezane za politički osetljive teme“.

  Dodik je, navode dalje, kupio ATV kako bi „namerno i izričito unapredio svoje planove, koji uključuju njegove napore da omalovaži druge političke ličnosti, izgladi svoj javni imidž i unapredi svoje lične i političke ciljeve“.

  Ističe se i da je Dodik ugovore vezane za ATV direktno dodelio članovima svoje porodice, što je, ukazuju, koristio kao još jedan put za korputivne radnje.

  „On je novac iz javnih preduzeća direktno usmeravao u ATV u koruptivne svrhe. Dodik je značajno povećao finansiranje ATV poslednjih godina i uključio se u kampanje malignog uticaja na društvene medije preko ATV kako bi objavio sadržaj koji afirmiše njegove političke i lične ciljeve.“

  „Destabilizujuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, motivisani sopstvenim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i čitavog regiona“, rekao je Brajan E. Nelson, podsekretar američkog Ministarstva zadužen za oblast terorizma i finansijske obaveštajne poslove.

  „Sjedinjene Države neće oklevati da deluju protiv onih koji streme ka korupciji, destabilizaciji i podelama na račun sopstvenog naroda, kao i protiv onih koji omogućavaju i olakšavaju ovakvo ponašanje“, dodao je.

  Zvaničnici SAD su duže vremena najavljivali da su sankcije za brojne pojedince u BiH već „na stolu“. O mogućnosti uvođenja sankcija firmama i pojedincima u BiH govorio je i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom posete toj zemlji početkom novembra.

  Dodik: Ako misle da me ovako disciplinuju…

  Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da odluka SAD o uvođenju sankcija njemu i ATV je toliko besmislena da ne zna ni kako bi je komentarisao, a da zvuči suvislo.

  On je naglasio da ničim nije doveo u pitanje ustavni poredak u BiH niti njenu stabilnost, te da ostaje nejasno šta su kreatori ovih sankcija imali na umu kada su odlučili da ga opet kazne.

  „Ovo su sankcije koje je izlobiralo nekoliko američkih službenika koji ne dele viziju BiH kakvu ja imam i kakva je potpisana 1995. Ako misle da će me ovako disciplinovati grdno se varaju. Јa tek sada dobijam novi motiv da se borim za prava koja nam se otimaju 26 godina.“

  Bojim se da je sve što su uradili malo da bi me zaustavili, jer ja nisam biran da bih zastupao američke, već interese naroda Republike Srpske. Dok god se budem bavio ovim poslom tako će biti, poručio je Dodik.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE