Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ambiciozni Slovenci: Do 2030. šestina elektro automobila

  U Sloveniji je do sada registrovano gotovo 1.200 vozila na hibridni i električni pogon, a prema ambicioznom nacionalnom energetskom planu, takvi automobili činili bi šestinu ukupnog broja već 2030. godine.

  Sadašnja infrastruktura od 470 punionica zadovoljava i dobro je raspoređena po cestama, ali ako je cilj više od 200.000 elektroautomobila već za deset godina, trebalo bi imati 20.000 punionica, procenjuju slovenački stručnjaci.

  Poslednjih meseci trgovci u Sloveniji primećuju mali pad zanimanja za kupovinu automobila sa dizel motorima koji zajedno s benzinskima, prirodno, čine golemu većinu, ali je prodaja vozila ove godine u znatnom porastu.

  Neki stručnjaci i distributeri se pitaju da li je postavljeni cilj po kom bi električni automobili 2050. godine u Sloveniji činili dve trećine voznog parka realan.

  Ako Nemačka, kako je najavila, uspe da sprovede cilj da od 2030. godine zabrani registraciju vozila s unutrašnjim sagorevanjem, onda bi se dobar deo tih polovnih vozila iz Nemačke mogao naći u državama iz nemačkog okruženja s nižim energetskim i ekološkim standardima, pa tako i u Sloveniji, jer će im cene padati.

  Drugi drže da tehnološki razvoj i prodaja električnih vozila u svetu neće ići tako brzo da bi sa puteva u dvadesetak godina nestala vozila s klasičnim motorima.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE