Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Turisti

  Za dve letnje destinacije KOVID SERTIFIKAT i dalje neophodan

  Direktor YUTA Aleksandar Seničić kaže, kada se radi o putovanjima tokom leta 2022, da je u ovom trenutku najveći broj zemalja u koje srpski turisti vole da putuju ukinuo sve korona mere, ali su kovid sertifikati i dalje neophodni za Španiju i Tunis.

  Međutim, dodaje, da se beleži porast obolelih od kovida „na raznim destinacijama u Evropi, pa možemo očekivati krajem sezone da se mere vrate“.

  „U Italiju, Grčku, Crnu Goru, Sloveniju, Albaniju, Tursku, Bugarsku i Hrvatsku naši turisti mogu da uđu bez ikakvih ograničenja, dok su im za Španiju i Tunis neophodne kovid potvrde“, kaže Seničić za N1 i dodaje da kovid potvrda za vakcinisane treba da sadrži dve doze vakcine od kojih nije prošlo više od devet meseci, a kada se radi o trećoj dozi, nema vremenskog ograničenja.

  Nevakcinisani treba da imaju potvrdu da su preležali bolest, odnosno da je to uneto u sertifikat, ili negativni PCR ili antigenski test, urađen u referentnoj laboratoriji.

  Neke mere zadržane u Grčkoj i Italiji

  Navodi da su neke mere zadržane u Italiji i Grčkoj, poput nošenja maske u zatvorenom prostoru, ali dodaje da kontrole nisu rigorozne, te se slabo poštuje.

  Podseća da građani Srbije sa ličnom kartom mogu da uđu u zemlje u okruženju, kao što su BiH, Severna Makedonija i Crna Gora, a od skora i u Tursku, ali samo sa biometrijskom ličnom kartom.

  Kada se radi o Crnoj Gori, navodi da su do pre godinu i po dana deca, u pratnji roditelja, mogla u tu zemlju da uđu i sa đačkom knjižicom ili krštenicom, ali da od ove godine moraju da imaju svoj pasoš.

  Ako se u Tursku putuje avionom, onda se bez problema u nju može ući sa ličnom kartom, ali ako se ide automobilom ili autobusom, svakako je potrebno poneti pasoš, zbog prolaza kroz druge zemlje.

  „Nema otkaza aranžamana zbog doplata“

  Na pitanje da li ima većih otkaza aranžmana, zbog rasta cene goriva što uzrokuje doplate, kaže da nema.

  „Više o tome pričaju tobožnji zaštitnici potrošača nego što to sami putnici pominju, jer ovo ne zavisi ni od njih ni od nas, već od okolnosti u kojima živimo, i ljudi su toga svesni“, navodi Aleksandar Seničić.

  Kada se o cenama na turističkim destinacijama radi, kaže da su skočile svuda, jer je inflacija u Evropi velika – od osam do 15 odsto. Ukazuje da, međutim, poskupljenja nisu veća od 10 odsto.

  Izvor: N1

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE