ALARMANTAN skok NEZAPOSLENOSTI u komšiluku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ALARMANTAN skok NEZAPOSLENOSTI u komšiluku

  Za godinu dana čak 32.649 građana Crne Gore ostalo je bez posla, pokazuju podaci Uprave za statitstiku MONSTAT.

  Na kraju marta prošle godine, prema podacima MONSTAT, u Crnoj Gori broj zaposlenih iznosio je 187.251, a na kraju marta ove godine taj broj je 154.782.

  I nakon formiranja nove Vlade, koja je stupila na dužnost 4. decembra 2020. broj zaposlenih je u padu.

  Pretpostavlja se da je mnogo više građana ostalo bez posla jer nije poznato koliko ih je bilo angažovano u sivoj zoni, odnosno koliko ih je radilo “na crno”.

  Zvanični podaci pokazuju da je u martu prošle godine na birou rada bilo 35.515 nezaposlenih, u decembru 47.509, a u martu ove godine 55.283. Dakle, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore broj nezaposlenih je porastao za 19.768.

  Sve delatnosti beleže pad broja zaposlenih, ali najgore su prošli oni koji su radili u trgovini. Naime, za 12 mjeseci je broj angažovanih u sektoru trgovine smanjen za 6.101.

  Prema podacima MONSTAT, u svim crnogorskim opštinama, osim Petnjice za koje podataka nema, beleži se pad broja zaposlenih u prethodnih 12 mjseci.

  Podaci su više nego zabrinjavajući. Vlada je najavila nove mere podrške, ali za bolji sveukupni položaj crnogorskih građana su neophodna radna mesta.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE