Ako ste se pitali šta će Srbija da uradi povodom pada na Duing biznis listi...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ako ste se pitali šta će Srbija da uradi povodom pada na Duing biznis listi…

  Juče smo saznali da je Srbija na novoj Duing biznis (Doing Business) listi Svetske banke pala za pet pozicija. Među 190 ekonomija ove godine smo se našli na 48. mestu po lakoći poslovanja. Danas je stigao odgovor u vidu najavljenih mera koje bi trebalo da poprave plasman Srbije sledeće godine.

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je sledeća velika reforma u oblasti gradjevinarstva, posle uvodjenja elektronske građevinske dozvole, reforma katastra, u okviru koje će do kraja 2020. u potpunosti biti uveden elektronski katastar.

  Ona je na konferenciji “Šesto prolazno vreme – otključavanje reformi”, koju je organizovala Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) najavila da će do kraja godine već biti sprovedene određene reforme koje će uticati na bolji rejting Srbije na Duing biznis listi u 2019, a tiču se dobijanja priključka za električnu energiju, lakšeg dobijanja kredita, kao i donošenje seta finansijskih zakona uz zakon o budžetu za 2019.

  “Takođe, očekujemo da reforma katastra koju smo pokrenuli iduće godine bude u punom kapacitetu, i da da kraja 2020. imamo potpuno elektronski katastar”, kazala je Mihajlović.

  Istakla je da je jedan od najvećih izazova u sprovodjenju reformi primena donetih zakona i kao primer navela oblast ozakonjenja.

  Govoreći o reformi javnih preduzeća, ministarka je rekla da veruje da će privreda vrlo brzo početi da prepoznaje ono što je uradjeno u oblasti železnica i puteva.

  Prema njenim rečima, Železnicu i danas mnogi posmatraju kao javno preduzeće, a u pitanju su četiri odvojena preduzeća koja su krenula u ozbiljnu reformu.

  “Prvi put je napravljen popis imovine na železnici, smanjuju se subvencije, ukinute su nerentabilne železničke pruge. Srbija kargo posluje profitabilno i bez subvencija, Infrastruktura železnice Srbije prvi put ulaže u održavanje pruga iz sopstvenih sredstava, dok će „Srbija voz“ još neko vreme sigurno biti na subvencijama”, rekla je Mihajlović.

  Ona je dodala da se u putnoj privredi održavanje puteva doskora radilo po ugovorima od pre 25 godina, dok danas postoje javni pozivi i ukidaju se nekadašnji “feudi” putarskih firmi.

  “Krenuli smo uz podršku Svetske banke da menjamo stvari kad je reč o održavanju puteva i naplati putarina, i cilj nam je da se za tri godine održavanje puteva u potpunosti finansira iz putarina i da za to nisu potrebne nikakve subvencije iz budžeta”, rekla je ona.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dr Miggyy

   Ministarka Mihajlović nije zadovoljna plasmanom Srbije na ovogodišnjoj "Duing biznis listi" i umesto na 30, ona pala na 48 mesto, a zaboravila je da je predsednik nju najviše okrivio za ova pad. Ona skoro sa svim ministrima i prmijerkom bila je na "ratnoj nozi", debelo ih je kritikovala, jedino je poštedela predsednika. Na kraju, jedino ona je dobila po "njuški" i to od predsednika zbog pada Srbije za pet mesta na listi konkurentnosti Svetske banke u odnosu na prethodne godine. Zorana je prezauzeta gradnjom autoputeva i puteva i nije imala vremena da se pozabavi i konkurentnosti. Ona smatra da je u Vladi bez konkurencije. Da li je to tako?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE