"Ako iz Srbije ode još 250.000 - eto nama problema"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Ako iz Srbije ode još 250.000 – eto nama problema”

  Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku izjavio je da će privredni rast Srbije biti praktično zabetoniran ukoliko u narednih pet godina iz zemlje ode još oko 250.000 ljudi.

  “Tamo je minimalna plata 1.900 evra. Kada namire sve životne troškove, ostane im oko 800–900 evra, od kojih nešto mogu da uštede ili pak pošalju novac porodici u Srbiju. U tom slučaju, država neće biti u problemu jer će se tim novcem povećavati devizni priliv. To će, ipak, u jednom trenutku da zakoči rast cele privrede i smanji poreske prihode, dodaje Rajić, jer ako u roku od pet godina ode još oko 250.000 ljudi, i s aktuelnim prirodnim priraštajem, privredni rast zemlje biće praktično zabetoniran”, smatra Rajić.

  Već sledeća godina mogla bi da bude rekordna u odlasku radnika van granica Srbije jer Nemačka liberalizuje tržišta rada, a prema evropskim podacima, Srbiju godišnje napušta između 44.000 i 52.000 ljudi, od kojih je svaka druga osoba već zaposlena.

  Primera radi, Nemačkoj nedostaje oko 140.000 vozača.

  Rajić kaže da je će nizak BDP u zemlji automatski loše uticati na plate i penzije. “I eto nama problema”, slikovit je Rajić.

  Rešenje je bilo progresivno oporezivanje

  On smatra da je država još pre deset godina trebalo da uvede progresivan sistem oporezivanja zarada.

  “Problem nastaje kada oni s veštinama i znanjem uvide da ne mogu da napreduju, pa žele da odu jer firme nemaju prostora da im povećaju zaradu i poboljšaju uslove rada. Sve to bi se donekle amortizovalo uvođenjem progresivnog sistema oporezivanja, a država bi na taj način u nekom procentu mogla da smanji i migracije”, objašnjava Rajić.

  Povodom sve češće pojave da penzioneri rade part time poslove, uz plaćanje punih doprinosa, Rajić kaže da bi ih trebalo osloboditi plaćanja poreza, kao što to planiraju Mađari.

  “Država će morati umnogome da smanji dažbine jer su ti ljudi zaradili svoje penzije, pa je potpuno besmisleno da plaćaju doprinose dok dodatno rade. To mora da se omogući i zbog privrede jer firme zbog nedostatka radne snage moraju da angažuju starije, ali i zbog samih penzionera koji jesu prinuđeni da dodatno rade jer su im penzije male”, ističe Rajić.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE