Akcija "Jenki": Više od 50 "palo" zbog PRANJA NOVCA u Nišu (FOTO/VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Akcija “Jenki”: Više od 50 “palo” zbog PRANJA NOVCA u Nišu (FOTO/VIDEO)

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP-Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa kolegama iz Niša, a po ovlašćenju Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su 51 osobu zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca, navodi se u saopštenju MUP.

  U akciji „Jenki“ policija je uhapsila N. R. (38), M. M. C. (37) vlasnicu knjigovodstvene agencije „ZN“ iz Niša, N. M. (61) zaposlenu u navedenoj agenciji, kao i M. K. (37) vlasnicu knjigovodstvene agencije „PR Marija Kocić“ iz Niša i S. S. (30) vlasnika preduzetničke radnje „Bokson frajt“, takođe iz ovog grada.

  Uhapšeno je i 46 vlasnika preduzetničkih radnji,  dok se za još jednim intenzivno traga.

  Kako se navodi, osumnjičeni N. R. se tereti da je organizovao grupu koju su činili M. M. C, N. M., M. K. i S. S. kako bi trajno obavljali finansijske malverzacije i sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist.

  Sumnja se da je navedena grupa, od 1. januara 2017. do 25. juna 2021. godine, pronalazila i angažovala fizička lica koja su na njihov zahtev otvorila preduzetničke radnje na svoje ime, koje su fiktivno bile angažovane za posredovanje u transportu sa tri američke kompanije, a za tu uslugu vlasnici tih radnji su od osumnjičenih dobijali mesečnu naknadu od 700 do 1.000 dolara.

  Osumnjičeni su, kako se navodi, potom pravili lažne fakture za izvršene usluge ka američkim kompanijama, koje su novac uplaćivale na račune navedenih preduzetničkih radnji, a za raspolaganje novcem sa tih računa bile su ovlašćene M. M. C., N. M. i M. K.

  Osumnjičeni su uz pomoć S. S., kako se sumnja, uplate sa tih računa konvertovali u dinare i podizali u gotovini, u kontinuitetu u iznosima do 150.000 dinara.

  Na taj način su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 335.054.512 dinara.

  Tako stečen novac su kao grupa koristili i integrisali u legalne tokove kupovinom poljoprivrednog zemljišta, nekretnina, putničkih vozila i slično.

  Policijski službenici su prilikom pretresa stanova i poslovnih prostorija osumnjičenih pronašli 13.099.550 dinara, 147.750 evra i 18.500 dolara.

  Takođe, blokirana su sredstva na računu osumnjičenog N. R., u iznosu od oko 77.000.000 dinara,  koja potiču od izvršenja krivičnog dela.

  Osumnjičenima N. R., M. M. C., N. M., M. K. i S. S. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će uz krivične prijave biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok će vlasnici preduzetničkih radnji, uz izveštaj o policijskom hapšenju i sprovođenju, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: MUP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE