Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Agresivni“ reklamni mejlovi – ne više!

  Broji se sitno do početka primene novih propisa koji bi trebalo da vas zaštite od plaćanja usluga koje niste zatražili ili stizanja reklamnih mejlova koji zatrpavaju vaš inboks, rečeno je za BIZLife u Narodnoj banci Srbije.

  Od 17. septembra stupa na snagu Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu. Više ne bi trebalo da vas opterećuje plaćanje određene vrste osiguranja koje sami niste zatražili ili primanje mejlova na koje niste pristali.

  Ovim zakonom propisano je da su građani oslobođeni od bilo kakve obaveze u slučaju usluga koje nisu naručene kao što je, na primer, slučaj sa određenim vrstama osiguranja kod kojih korisnik uopšte i nije svestan da ima bilo kakve obaveze, niti je te usluge tražio.

  Takođe,  da bi se sprečilo agresivno reklamiranje automatskim slanjem elektronske pošte ili na drugi sličan nacin, predviđeno je da je taj vid komunikacije moguć samo ako je korisnik na njega prethodno izričito pristao.

  Do sada su prava korisnika bila zašticena posebnim zakonima, pre svega Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Novi propisi prilagođeni su novim tehnologijama i korišćenju najraznovsnijih  usluga putem interneta i mobilnih telefona.

  Neka od najvažnijih rešenja koja donosi ovaj zakona odnose se na dostavljanje jasnih i relevantnih informacija u predugovornoj fazi i pri oglašavanju.

  Ubuduće, korisnik će moći da odustane od ugovora u roku od 14 dana, osim ako se ne radi o specifičnim ugovorima kao što su devizno-valutni poslovi ili kupovina finansijskih instrumenata čija se cena stalno menja i zavisi od uslova na berzama. Kod pojedinih ugovora rok za odustanak je duži i iznosi 30 dana, kao što je to slučaj sa ugovorima o životnom osiguranju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: B.M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE