Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Agilnost

  Agilnost: Važno je imati tim koji će brzo da reaguje

  Piše: Uroš Nedeljković, biznis konsultant u Deus Ex Consaltingu

  Šetajući kroz poznati gradski park, zapazio sam dečaka od četiri-pet godina koji pokušava da savlada gimnastičarsku gredu postavljenu na trim-stazi. Bezbroj pokušaja, padova, okreta, skokova i sve sa osmehom i bez odustajanja. U istom trenutku, sa druge strane parka, dvoje mališana improvizovalo je tobogan, spuštajući se niz ogoljeno zemljano brdo, direktno na svojoj zadnjici.

  Brige i strahovi savremenih roditelja nisu uspeli da spreče njihove radosti i spremnost na savladavanje izazova. Statistike pokazuju da aktivno dete dnevno, u proseku, pređe od 15 do 20 km. Poređenja radi, na jednoj profesionalnoj utakmici fudbaler pretrči 10 km, a košarkaš i teniser po tri kilometra.

  „Kada ugledam dete, ono budi u meni dve emocije – nežnost, zbog onoga što jeste, i poštovanje, zbog onoga što će možda postati.” – Luj Paster

  Uroš Nedeljković, marketinški konslutant, DEUS EX CONSULTING, agilnost

  Uroš Nedeljković, marketinški konslutant, DEUS EX CONSULTING – agilnost

  Kroz saradnju i razgovore sa velikim brojem kompanija, misleći pri tome na male preduzetnike, porodične firme, domaće i inostrane kompanije, srednjeg i velikog nivoa do multinacionalnih globalnih kompanija, ponašanje zaposlenih svodi se na sličan patern. Od 9 č. do 17 č. prođe vreme na već unapred zakazanim sastancima, pauzi za ručak, završavanju dnevnih „taskova”, kafi i pripremama za nove projekte. Podaci nam pokazuju da čak 70 odsto zaposlenih želi da promeni svoj posao u narednih godinu dana. Nezadovoljstva su različita – od visine primanja, dodatnih benefita, mogućnosti napredovanja, međuljudskih odnosa, atraktivnosti posla kojim se kompanija bavi itd. Jedna od najznačajnijih činjenica za zaposlene jeste dobar balans između rada i privatnog života. Istovremeno se samo 23 odsto građana Srbije izjasnilo da im je posao na prvom mestu, dok je globalni prosek 42 odsto. Nedavno sam od vlasnika jednog biznisa dobio odgovor da samostalno preračunava cene i kalkulacije profitabilnosti jer se ne može osloniti na sigurnost i preciznost svojih zaposlenih. Poverenje i samoinicijativa glavni su motori produktivnog društva.

  Primetan rast korišćenja AI alata ubrzao je proces otpuštanja zaposlenih, naročito onih na asistentskim i juniorskim pozicijama. Samo jedan ChatGPT prikupi podatke mnogo brže od asistenta, kreira kodove za programiranje, komentariše predloge kreativnih rešenja, sumira i nastavlja istraživački proces… U nekim zemljama zapadne Evrope se već otpuštaju mudbordisti i kopirajteri, naročito oni sa manjkom iskustva. Hoće li mlade novinare, tek pridošle sa Fakulteta političkih nauka, zameniti Genesis, AI alat za prikupljanje, selektovanje i pisanje vesti? Verovali ili ne verovali, keramičari, stomatolozi i frizeri su trenutno najsigurniji poslovi. Produkcijskim kućama više nisu potrebne mlade nade koje će naučiti kako se ispravno montira spot i miksuje zvuk. Generacija Z navikla je da se oslanja na veštačku inteligenciju, smisao dobrog autputa je kvalitetan „prompts”, a ne razmišljanje. Nedavno sam vodio radionicu sa grupom studenata na kojoj su imali zadatak da osmisle ideju za jednu kampanju. Podeljeni u više grupa, nakon izvesnog vremena, svi su prezentovali identične predloge. Naravno, konsultovali su GhatGPT za razvoj ideje i potvrdu koncepta. Neće nas AI alati dovesti do gubitka radne snage, ali će usporiti proces usavršavanja populacije. Ko će nam biti seniori za 10 godina?

  Inovacione tehnologije donose nam i značajno ubrzanje poslovanja, zbog toga je veoma važno da gradimo timove koji su u stanju da brzo reaguju, da „čelendžuju” status kvo, da se ne drže čvrsto principa i ega i da se ne opiru promenama. Potrebni su nam oni koji razmišljaju pozitivno, koji se raduju novim izazovnim situacijama u kojima mogu samostalno doprineti. „Ko ne zna za strah – taj ide napred”, govorio je svojim vojnicima Živojin Mišić, pre više od 100 godina. Ljudi koji se ne boje greške, kao ni ona deca koja se spuštaju niz liticu, spremni su da nam daju nove ideje, otvore vidike i preuzmu rizik sa ličnom odgovornošću.

  „Nikada nećeš pasti, osim ako prestaneš da se trudiš.” Albert Ajnštajn

  Agilnost bi, po definiciji, predstavljala sposobnost da se brzo promeni položaj tela korišćenjem kombinacije ravnoteže, koordinacije, brzine, refleksa, snage i izdržljivosti. Posmatrajući ovih šest veština iz ugla biznisa, mogli bismo zaključiti da će tim biti efikasniji i zadovoljniji što se više bude agilniji:

  • Ravnoteža – veština balansiranja između poslovnog i ličnog razvoja;
  • Koordinacija – sposobnost kontrole i vođenja grupe različitih individualaca;
  • Brzina – sposobnost odgovora na trenutne turbulentne tržišne izazove;
  • Snaga – jačina tima veća je od jačine pojedinaca;
  • Refleks – akcija i odgovor na stimulans iz internog i eksternog okruženja;
  • Izdržljivost – sposobnost tima da se odupre, izdrži, oporavi i ima imunitet na stres i umor.

  Fokus agilnog poslovnog modela je kretanje napred ka cilju sa slobodom fleksibilnosti da se tamo stigne. Brzo prilagođavanje promenljivim zahtevima kupaca, tehnologiji i očekivanjima zaposlenih razdvaja uspešne kompanije od neuspešnih kompanija. Kupci danas očekuju brze odgovore na svoje želje i potrebe – ako jednoj kompaniji treba predugo da odgovori na ove izazove, konzumeri će potražiti rešenja na drugom mestu. Postizanje poslovne agilnosti uključuje nekoliko komponenti. Prvo, zahteva jasnu viziju kuda kompanija ide i šta želi da postigne. Drugo, kompanija treba jasno da razume svoje kupce, tržište i konkurente. Pored toga, preduzeća treba da uspostave agilne procese, sisteme i strukture. Takođe, uključuje obuku zaposlenih o novim tehnologijama i veštinama koje će im pomoći da budu bolje pripremljeni da se nose sa budućim izazovima. Biti agilan daje preduzećima mogućnost da ispune očekivanja kupaca i dovodi do većeg zadovoljstva i lojalnosti zaposlenih.

  Onaj mali iz parka, prelazeći gredu po stoti put, shvatio je da će današnje iskustvo primeniti i sutra i uspeti da brže odgovori na izazove – balansirajući telo, koordinišući korake, izdržaće do kraja, skočiti na pesak i dočekati se na noge, zaslužujući aplauz svih prisutnih roditelja.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife Magazin

  Foto: Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE