Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Agencije za odnose sa javnošću

  Ovako su poslovale PR agencije u 2021.: Ovo su top 10 po PRIHODU

  Marketing mreža objavila je rezultate poslovanja agencija za komunikacije i odnose s javnošću za 2021. godinu u okviru studije Agency Report, koju sprovodi poslednjih pet godina.

  Agencija Represent Communications ubedljivo čuva mesto na samom vrhu liste po poslovnom prihodu, a po neto dobiti nalazi se na 6. mestu. Ova agencija je u 2021. zabeležila stabilan rast po oba finansijska kriterijuma – 45,83 odsto po poslovnom prihodu i 239,61 odsto po neto dobiti, a uvećali su tim za 5,08 odsto.

  Na drugom mestu po poslovnom prihodu u 2021. godini nalazi se agencija New Media Team. Ova agencija već drugu godinu za redom nalazi se na drugom mestu po poslovnom prihodu, a od ove godine je prva po neto dobiti. Poslovni prihod ove agencije uvećan je za 89,81 odsto, a neto dobit za 125,83 odsto. New Media Team uvećao je tim za čak 55,56 odsto.

  Na trećem mestu po poslovnom prihodu i na osmom po neto dobiti nalazi se agencija Red Communations. Ova agencija se sa četvrte pozicije na rang listi u 2020. popela na treće mesto. Red Communications je zabeležio rast prihoda u prošloj godini od 87,07 odsto, ali i veliki rast neto dobiti od 2461,27 odsto. Broj zaposlenih povećan je za 19,05 odsto.

  Agencije za odnose sa javnošću

  Agencije za odnose sa javnošću (Unsplash)

  Četvrto mesto po poslovnom prihodu pripalo je novootvorenoj agenciji Luxury Integrated, koja se, kako se navodi na njihovom sajtu, bavi komunikacijama i konsaltingom. Ova agencija ima sedam zaposlenih, a za samo nekoliko meseci rada u 2021. godini ostvarila je prihod od skoro 152 miliona, dok je neto dobit oko 7,7 miliona dinara.

  Right je, ove godine, na petom mestu po poslovnom prihod i na trećem po neto dobiti. Ova agencija zabeležila je u 2021. rast prihoda od 9,34 odsto, ali pad neto dobiti od 28,46 odsto. Tim je smanjen za 16,67 odsto.

  Agencije za odnose sa javnošću koje su u top 10 po prihodu

  U prvih 10 agencija na rang listi po poslovnom prihodu našle su se i Olaf & McAteer, Chapter 4, More Than PR, Misita PR & Communications i Fusion Communications.

  U Agenciji za privredne registre Republike Srbije registrovano je ukupno 35 pravnih lica koja se primarno bave komunikacijama i odnosima s javnošću.

  Agencije za odnose sa javnošću

  Agencije za odnose sa javnošću (Unsplash)

  Ukupan poslovni prihod agencija za komunikacije i odnose s javnoću u 2021. povećan je za 39,75 odsto, a neto dobit za 22,42 odsto. Broj zaposlenih u agencijama za komunikacije i odnose s javnošću veći je za 5,69 odsto u odnosu na 2020. godinu.

  Grupacija agencija za komunikacije i odnose s javnošću, godinama unazad, jedna je od najdinamičnijih kada je u pitanju „prestrojavanje“ u TOP 10 na rang listi. Neke agencije se zatvaraju, nove se otvaraju, i veoma često su već u prvoj godini poslovanja u prvih 10 po ostvarenim prihodima. Ipak, 2021. u odnosu na 2020. godinu, za većinu agencija u ovoj grupaciji, bila je uspešna po svim finansijskim paramentrima.

  Izvor: Marketing mreža

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE