Agencija za lekove EU ODOBRILA vakcinu AstraZeneka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Agencija za lekove EU ODOBRILA vakcinu AstraZeneka

  Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je upotrebu u EU vakcine farmaceutske firme AstraZeneka i univerziteta Oksford protiv kovida-19, za sve osobe stare 18 godina i više, navodeći da je vakcina jednako prikladna i za starije osobe.

  “EMA preporučuje izdavanje dozvole za uslovno stavljanje na tržište vakcine AstraZeneke protiv kovida-19 za osobe od 18 godina na dalje”, navodi se u saopštenju evropskog regulatornog tela sa sedištem u Amsterdamu, prenosi Frans pres.

  U Nemačkoj je izražena zabrinutost ove nedelje da ove vakcine nisu efikasne za starije osobe, pošto nije urađeno dovoljno proba na tom segmentu stanovništva.

  “Još nema dovoljno rezultata za starije učesnike (preko 55 godina) da se dobije podatak o tome koliko dobro vakcina deluje u ovoj grupi”, navelo je evropsko regulatorno telo, dodajući da se očekuje da će vakcina obezbediti zaštitu pošto se vidi imuni odgovor u toj starosnoj grupi i na osnovu iskustva sa drugim vakcinama.

  “EMA naučni stručnjaci smatraju da vakcina može da se koristi za starije ljude”, navodi se u saopštenju.

  EU je na meti kritika da ne vakciniše svoje stanovništvo dovoljno brzo. Ovo je treća vakcina koju je evropsko regulatorno telo odobrilo posle vakcine Fajzer/BioNTek, i Moderne.

  Ovo još treba da odobri Evropska komisija, proces koji je išao brzo sa drugim vakcinama.

  EU je u sporu sa AstraZenekom oko isporuka vakcina, pošto je kompanija navela da zbog problema u jednom pogonu u Belgiji ne može da isporuči dogovorene doze u dato vreme.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE