Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prasići

  Afrička kuga – završni udarac srpskom svinjarstvu?

  Afrička kuga svinja iz dana u dan sve više uzima maha, a za manje od dva meseca zbog te bolesti ubijeno je oko 11.000 svinja na teritoriji 29 opština u 800 gazdinstava, pa Srbija može ostati bez ijedne svinje, preneo je portal Danasa.

  Agroanalitičar Milan Prostran rekao je da za afričku svinjsku kugu nema leka, te da se iz tog razloga ta stoka uništava, što je ogromna ekonomska šteta.

  „Afrička kuga je uništila veliki deo svinjarstva širom Evrope. Do pre dve godine smo se vakcinacijom borili protiv klasične svinjske kuge, ali zbog pridruživanja Srbije EU ona je prestala, pošto prema stručnim analizama, vakcinisana grla imaju rezidue od vakcina, što smeta kvalitetu mesa“, rekao je Prostran i dodao da bi situacija bila možda lakša da je nastavljena vakcinacija.

  Srbija je, kako je rekao, dugo u problemu kada je reč o stočarstvu, posebno u mlečnom govedarstvu i svinjarstvu, a afrička kuga svinja će dodatno pogoršati stanje. On je rekao da je Srbija devedesetih imala 4,2 miliona svinja, a sada oko dva miliona.

  Uvoz mesa uzeo danak

  „U proteklih četiri-pet godina postali smo veliki uvoznici svinjskog mesa. Pre dve godine smo uvezli svinjskog mesa za čak 76 miliona dolara. Kriza u ovoj proizvodnji je evidentna, s tim što je ova bolest povećava“, rekao je Prostran.

  To je, kako je rekao, uzelo danak jer su cene mesa od 700 do 1.000 dinara po kilogramu, što je nedostupno najvećem broju potrošača.

  Dodao je da je država u obavezi da zbog afričke kuge nadoknadi svako grlo koje se ubije zbog zaraze, ali to nije rešenje jer stočari gube proizvodnju i potreban im je period da je obnove.

  Govoreći o izvozu svinjskog mesa iz Srbije, sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije Nenad Budimović rekao je da izvoz u padu i da će afrička kuga „preliti čašu“.

  „Izvoz svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa je u padu u poslednjih nekoliko godina. Afrička kuga svinja preti da zada završni udarac našem svinjarstvu. Ni pre toga nismo imali dovoljno proizvodnje za sopstvene potrebe, te smo usmereni na uvoz svinjskog mesa za preradu“, rekao je Budimović.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE