Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ovo je NAJPROMETNIJI aerodrom u svetu, a nije ni u jednoj prestonici

  Atlanta se može pohvaliti da ima najprometniji aerodrom na svetu za putnički saobraćaj. Nakon što je izbačen sa prvog mesta 2020. zbog pandemije, taj aerodrom se vratio 2021. možda još impresivnije. Jednogodišnji minus prekinuo je niz plasmana br. 1 koji se proteže do 1998. godine.

  Pomislili biste da bi najprometniji aerodrom pripadao naseljenijim gradovima i međunarodnim raskrsnicama – Tokiju, Dubaiju ili Londonu – ili barem većoj metro oblasti u Sjedinjenim Državama.

  Ali ispostavilo se da postoje neki dobri razlozi zašto „veći nije bolji“ kada je u pitanju najprometniji aerodrom na svetu. Kroz aerodorm u Atlanti godišnje prođe više od 100 miliona putnika.

  Atlanta (Pixabay)

  Kako je međunarodni aerodrom „Hartsfild-Džekson Atlanta“ uspeo na prvo mesto i držao ga tako dugo je fascinantan pogled na presek dugoročnog liderskog uspeha.

  CNN Travel je pitao Lori Garou, profesorku građevinarstva na Georgia Techu sa ekspertizom u avijaciji, koji faktori su pomogli Atlanti.

  „Zapravo mislim da je faktor broj jedan podrška lokalne zajednice i posvećenost države privlačenju avio kompanija od 1920-ih“, rekla je Gerou.

  Ona je napomenula da je aerodrom počeo sa radom kada je osnivač Coca-Cole Asa Candler poklonio zemljište na kojem se nalazio ugašeni Atlanta Speedvai u svrhu stvaranja aerodroma. „Tako da su od samog početka, poslovni lideri države shvatili koliki značaj će avijacija imati za privredu“.

  Tu je bio i Vilijam Hartsfild, gradski odbornik i na kraju gradonačelnik. Garou je rekao da je još u 1920-im Hartsfild bio snažan pristalica ulaganja u aerodrom, uzimajući pouku iz toga koliko su železnice koristile gradu i državi.

  Ljudi sa pravim idejama su srećom bili na pravom mestu. Ispostavilo se da je Atlanta bila plodno tlo za let. Kao prvo, aerodrom je imao prostora za proširenje, piše CNN.

  Postavljen je oko 16 kilometara južno od centra Atlante – dovoljno blizu da može biti upotrebljiv u jezgru grada, ali dovoljno daleko da raste po potrebi. Zemljište oko aerodroma je takođe jedno od retkih relativno ravnih područja u regionu koji je obeležen pretežno brdovitim terenom.

  Avionska karta, aerodrom (Pixabay)

  Garou to poredi sa gusto razvijenim Njujorkom, koji je okružen vodom. Njihovi aerodromi jednostavno nemaju prostora za rast. LaGuardia je, na primer, već delimično izgrađena na deponiji i mora da se nosi sa obalnim poplavama. U unutrašnjosti i na nadmorskoj visini većoj od 305 metara, Hartsfild-Džekson nema te brige.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE