Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sajber napadi

  Acronis Cyber Protection Week: 56% IT korisnika je tokom prošle godine nepovratno izgubilo svoje podatke

  Acronis, globalni tržišni lider u rešenjima za sajber sigurnost, predstavio je rezultate svog godišnjeg istraživanja Cyber Protection Week. Ovogodišnji izveštaj ukazuje na sve veći broj slučajeva gubitka ličnih ili poslovnih podataka, ali i na sve veću popularnost izrada sigurnosnih kopija u oblaku.

  Gotovo tri četvrtine IT korisnika je moralo da povrati svoje bekapovane podatke, a više od polovine njih izgubilo je svoje podatke 2021. godine, bilo zbog ljudske greške, kvara sistema, gubitka opreme ili napada zlonamernog softvera. Strahovi privatnih korisnika od sajber napada porasli su prošle godine, ali njihove navike izrade sigurnosne kopije (backup), odnosno bekapovanja podataka, nisu se puno promenile. Na primer, samo jedan od deset korisnika izrađuje sigurnosnu kopiju svaki dan, 34% to radi tek jednom mesečno, a 41% neredovno ili uopšte ne.

  Acronis istraživanje o sajber napadima

  Acronis istraživanje o sajber napadima

  Zaključci istraživanja Acronisa, sprovedenog na više od 6.200 IT korisnika i IT menadžera u 22 zemlje širom sveta, takođe opisuju korisničke propuste u IT sigurnosti. Na primer, 43% njih ažurira svoje sisteme najranije nedelju dana nakon objavljivanja. Gotovo polovina nije sigurna da li će ih njihovi sigurnosni alati zaštititi od trenutnih pretnji. Iako su s pravom zabrinuti zbog phishing i ransomware napada, ne obraćaju dovoljno pažnje na druge pretnje, kao što su DDoS ili cryptojacking.

  Najzanimljiviji zaključci studije:

  • 56% privatnih IT korisnika (ili članova njihovih porodica) izgubilo je podatke 2021. godine, od čega 30% jednom, 21% više puta, a 5% čak i više od 5 puta. Samo 44% privatnih korisnika prošle godine nije izgubilo svoje podatke.
  • 39% korisnika moralo je da jednom vraća svoje podatke iz sigurnosnih kopija, 33% njih vraćalo je podatke više puta, a samo 28% nije moralo da vraća podatke iz sigurnosnih kopija.
  • 6% korisnika potrošilo je više od jednog dana na vraćanje podataka iz sigurnosnih kopija, 15% manje od jednog dana, 46% manje od pola dana i 33% manje od sat vremena.
  • Svega 10% korisnika svaki dan pravi sigurnosne kopije podataka sa svojih računara ili mobilnih uređaja, 37% redovno, a čak 43% neredovno ili uopšte ne.
  • Od 2019. godine, korisnici su udvostručili naviku izrade sigurnosne kopije u oblaku: 54% korisnika sada tvrdi da izrađuje sigurnosne kopije u oblaku, što je dvostruko više u odnosu na 2019. godinu, odnosno na vreme pre pandemije. Proporcionalno tome, navika izrade lokalne sigurnosne kopije smanjena je za gotovo polovinu – na 33%, dok hibridnu sigurnosnu kopiju, koja se ujedno i najviše preporučuje, pravi samo 12% korisnika.
  • Korisnici su najviše zabrinuti zbog: krađe podataka – platne kartice, identitet, lozinke i sl. (65%), napada zlonamernog softvera (59%), krađe identiteta (49%), brute force napada (47%) i ransomwarea (42%). S druge strane, vrlo slabo su upoznati s pretnjama cryptojackinga (26%), DoS ili DDoS rizicima (20%) i napadima na kućne i IoT uređaje (19%).

  Celokupno istraživanje (na engleskom jeziku) dostupno je na: https://dl.acronis.com/u/rc/Acronis-Cyber-Protection-Week-Global-Report-2022.pdf.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE