Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kompanije u SAD masovno pokrivaju troškove putovanja na ABORTUS

  Starbaks, kao i brojne druge kompanije odlučile su da će pokriti troškove zaposlenih koji moraju da putuju van države da bi dobili mogućnost da izvrše abortus.

  Kompanija je samo još jedna u nizu koja nudi beneficije zaposlenima, nakon što je procurela informacija pre dve nedelje da je Vrhovni sud spreman da poništi Roe protiv. Vade i neka država zabrani proceduru abortusa.

  Rou protiv Vejda je naziv procesa pred Vrhovnim sudom Sjedinjenih Američkih Država, u kojem je Sud doneo presudu kojom je zakon savezne države Teksas koji je zabranjivao abortus stavljen van snage, jer je, po presudi suda, u suprotnosti sa Ustavom SAD.

  Starbaks čaša (Pixabay)

  U saopštenju, kompanija je rekla da je „posvećena tome da zaposlenima obezbedi pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti „bez obzira gde žive ili u šta veruju“.

  Zaposlenima Starbaksa, kao i njihovim izdržavanim licima koji su upisani u Starbaksovo zdravstveno osiguranje biće nadoknađeni putni troškovi radi abortusa i nege koja potvrđuje pol ako usluge nisu dostupne u krugu od 160 kilometara od njihovog doma.

  Vest dolazi dve sedmice nakon što su Levi Strauss i Amazon navodno rekli da će takođe platiti zaposlenima da putuju u države sa manje restriktivnim zakonima o abortusu. Druge kompanije, takođe, razmatraju da preduzmu mere, nakon što je Politico objavio nacrt mišljenja iz februara koji pokazuje da bi Vrhovni sud uskoro mogao dozvoliti države zabranjuju abortus.

  Abortus, moje telo moj izbor (Pixabay)

  Starbaks ima 240.000 zaposlenih u 9.000 radnji

  Sara Keli, vršilac dužnosti potpredsednika kompanije za partnerske resurse, rekla je da je „duboko zabrinuta“ čitajući nacrt mišljenja Vrhovnog suda, koji je ovog meseca pribavio Politiko, kojim bi se poništila presuda o abortusu iz 1973. godine.

  „Znam da ovo opterećuje mnoge od vas, pa da budem jasna unapred – bez obzira na to šta Vrhovni sud na kraju odluči, uvek ćemo obezbediti našim zaposlenima pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti“, napisala je Keli u dopisu za zaposlene u Starbucksu u ponedeljak.

  Starbaks ima 240.000 zaposlenih i skoro 9.000 prodavnica u Sjedinjenim Državama. Kompanija je odbila da kaže koliko zaposlenih ima u Teksasu i drugim državama koje će ubrzo zabraniti abortuse ako Vrhovni sud poništi sporni slučaj.

  Starbaks (Pixabay)

  Starbaks je saopštio da je njegova odluka da pokrije putne troškove za zaposlene kako bi dobili abortuse dodata ionako ekspanzivnim beneficijama zdravstvene zaštite, koje uključuju osiguranje za negu koja afirmiše pol i troškove povezane sa surogat majčinstvom, usvajanjem i lečenjem neplodnosti.

  Više od 15 kompanija se pridružilo akciji

  Više od 15 kompanija reklo je da će ponuditi neki oblik beneficija u vezi sa abortusom zaposlenima poslednjih meseci, pošto su države širom zemlje počele da usvajaju restriktivne zakone o abortusu, navodi Forbs.

  Među kompanijama su Amazon, Apple, Bumble, Citigroup, Lift i Ielp. Nakon vesti o nacrtu mišljenja koji je procurio, kojim se presuda suda Roe protiv Vejda iz 1973. godine proglašava „izuzetno pogrešnom“, nekoliko kompanija je progovorilo o svojoj posvećenosti zaštiti prava na reproduktivno zdravlje.

  Abortus (Pixabay)

  Goldman i JPMorgan navodno razmatraju pokrivanje troškova. Ali mnoge kompanije su takođe odlučile da ćute o ovom pitanju nakon curenja informacija. Neke korporacije su se suočile sa reakcijom zakonodavaca zbog zauzimanja političkih stavova, uključujući Disney, koji je izazvao reakciju republikanaca sa Floride zbog protivljenja državnom takozvanom zakonu „Ne govori gej“, koji nameće ograničenja u nastavi u učionici koja uključuje „seksualnu orijentaciju ili pol identitet.“

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE