Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Centralne banke širom sveta i dalje kupuju zlato

  Centralne banke nastavile su da kupuju zlato, s prijavljenim neto mesečnim kupovinama od ukupno 42 tone u oktobru, otkrio je Svetski savet za zlato (VGC).

  Prema izveštaju objavljenom prošle sedmice, brojka je bila 41 odsto niža od revidiranih ukupnih septembarskih 72 tone, ali još uvek 23 odsto iznad mesečnog proseka za period od januara do septembra od 34 tone.

  Narodna banka Kine ostala je najveći kupac poluga, izvestivši o kupovini 23 tone zlata u 12. uzastopnom mesečnom povećanju rezervi.

  Centralna banka Turske takođe je realizovala značajnu kupovinu, kupivši 19 tona kako bi povećala svoje zlatne rezerve (banka plus sredstva riznice) na 498 tona.

  Osim ove dve banke, kupovina je bila skromnija, navodi se u izveštaju. Izveštava se da je Nacionalna banka Poljske nastavila da povećava svoje rezerve zlata, kupivši još šest tona. Zalihe plemenitog metala ove godine porasle su za preko 100 tona, na ukupno 340 tona.

  Reserve Bank of India, Czech National Bank, National Bank of the Kirgyz Republic i Central Bank of Qatar bili su drugi značajni kupci u oktobru.

  U izveštaju se takođe navodi da su kupovine zlata centralne banke uveliko nadmašile prodaju do sada ove godine.

  „I pre oktobarske kupovine primećeno je da će 2023. verovatno biti još jedna kolosalna godina kupovine. Uz pozitivan početak četvrtog tromesečja, čini se da će ovogodišnja potražnja centralnih banaka još više porasti“, zaključio je VGC.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE