Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sajber napadi sve češći – šta svaki vlasnik biznisa treba da uradi?

  Gubitak poslovnih podataka jedna je od najvećih pretnji po poslovanje kompanija, ali i manjih firmi, tako da su mere cyber zaštite postale must have. Tokom poslednje dve godine, najviše kao posledica koronavirusa i sve većeg online poslovanja, ali i sadašnje situacije u Ukrajini, IT stručnjaci širom sveta upozoravaju na povećan broj sajber napada koji mogu da „zakače“ i one koji misle da njihovi poslovi nisu atraktivni hakerima. A atraktivnost nema ništa s tim, već je pitanje i da li ste slučajno dospeli u nečiju zlonamernu „mrežu“, za šta su šanse sve veće.

  Unapređenje sajber bezbednosti

  Bez obzira da li je u pitanju hakerski upad na sajtove ili phishing kampanja, važno je da se zaštite od ovakvih pretnji. Moderna antivirus zaštita je neophodna u svakoj vrsti poslovanja, kao i pravo rešenje za backup vaših podataka u IT sistemu. Prema nedavnim istraživanjima, zaposleni su najslabija karika u lancu bezbednosti podataka, jer im svakodnevno stižu sumnjivi mejlovi koji mogu da preuzmu viruse. Ukoliko ih otvore, vaš sistem je ozbiljno ugrožen. Zato vam predlažemo nekoliko rešenja koja možete odmah da primenite.

  Razvijte plan odgovora na sajber napade

  Svaka organizacija bi trebalo da kontinuirano razvija strategiju za zaštitu i oporavak podataka i sistema usled sajber napada. Prva 24 sata su ključna u sprečavanju gubitaka i zaštiti podataka i imaju veliku važnost zbog percepcije javnosti o brendu i njegovoj pouzdanosti. Oni koji izaberu pravog partnera koji će sve uraditi sistematično i posvećeno, mogu da budu zaštićeni.

  U trci za inovacijama, ne smeju da se zanemare bezbednosna pitanja i nema preskakanja koraka.

  Potrebno je da se urade konsultacije, da se snime procesi rada kompanije i identifikuju ključni procesi za zaštitu. Onda sledi kreiranje i implementacija najsavremenijih bezbednosnih rešenja, obavezni treninzi o sajber bezbednosti i odgovarajuća podrška.

  Konsultujte se oko zaokruženih „end to end“ rešenja

  Čak 43% sajber napada usmereno je na male i srednje biznise, a prosečan trošak samo jednog napada iznosi preko 100.000 evra.

  Digitalni napredak koji se dešava u poslednjih nekoliko godina rezultirao je lansiranjem sve više novih rešenja. Ovo je dovelo do svojevrsnog takmičenja – ko će prvi pokrenuti nešto novo? Ono što se dešava je da neka od tih rešenja ne „pašu“ svima.

  Budući da je provajder internet i digitalnih rešenja, mobilni operator i ICT provajder A1 Srbija ima mogućnost da spoji usluge i ponudi sve na jednom mestu za poslovne korisnike, po principu one stop shop. Takođe, ta rešenja ne smeju da opterećuju korisnike i zato se insistira na „managed service” modelu, gde se korisnik ih rasterećuje brige o vođenju servisa, po principu „ključ u ruke“. Na primer, A1 Cyber Backup rešenje je namenjeno svim poslovnim korisnicima, nezavisno od toga da li koriste neku od usluga A1 Srbija.

  Ograničite pristup vašim najvrednijim podacima

  Ranije je svaki zaposleni imao pristup svim datotekama na svom računaru. Ovih dana kompanije uče na teži način, da ograniče pristup svojim najvrednijim podacima. Na kraju krajeva, nema razloga da svi zaposleni vide, na primer, finansijske informacije o klijentima.

  Kada ograničite kome je dozvoljeno da vidi određene dokumente, sužavate broj zaposlenih koji bi slučajno kliknuli na štetnu vezu koja stigne u mejlu.

  Protokoli za osobe van kompanije

  Svaka kompanija posluje sa širokim spektrom dobavljača van kompanije. Ograničite njihovo kretanje i pristup računarima. Za one kompanije kojima je dozvoljeno da vide vaše važne podatke, zahtevajte da se obavežu na čuvanje tajnosti podataka u koje imaju uvid, potpisivanjem NDA ugovora – ugovora o poverljivosti. Vlasnici biznisa moraju da postanu oštriji u pogledu bezbednosti, ako zaista žele da podstaknu promene.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Shutterstock

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE