
Italija je postala prva država čija je celokupna kulinarska tradicija proglašena UNESCO nasleđem
Italijanska kuhinja jednoglasno je proglašena nematerijalnim kulturnim nasleđem od strane UNESCO-a – istorijski trenutak za Apeninsko poluostrvo.
Deseti decembar označava prekretnicu u istoriji Italije: italijanska kuhinja zvanično je priznata kao Nematerijalno kulturno nasleđe čovečanstva. Jednoglasnom odlukom Međuvladinog komiteta UNESCO-a, koji je zasedao u Nju Delhiju u Indiji, Italija je postigla svetski rekord — prva je zemlja čija je cela kuhinja, u svojoj celovitosti, priznata na ovaj način. Pozitivna odluka dočekana je dugim aplauzom, čime je obeležen uspeh italijanske kandidature koju je vodio pravnik Pjer Luiđi Petrilo, a koja je ocenjena u konkurenciji sa još 60 dosijea iz 56 zemalja. Ovo priznanje, poznato po tome što slavi prakse i tradicije u njihovoj celini, predstavlja odmak od ranijeg pristupa koji se fokusirao na pojedinačne tehnike.
Vizija Meloni i Lolobriđide
Italijanske institucije dočekale su ovo dostignuće s velikim ponosom. Premijerka Đorđa Meloni naglasila je stratešku i identitetsku ulogu koju kuhinja ima u video poruci:
„Italijanska kuhinja je naš najmoćniji ambasador. Ona prati turizam, obogaćuje kulturnu ponudu Italije i govori svetu o našoj želji da budemo prisutni tamo gde se gradi osećaj zajedništva. Danas želim da zahvalim svim Italijanima širom sveta, jer je ovo prilika i za njih.“
Meloni je dodala da ih ova vest „ispunjava ponosom“ jer „poštuje ono što jesmo i naš identitet“, uz naglasak: „Za nas Italijane kuhinja nije samo hrana ili zbirka recepata. To je mnogo više: to je kultura, tradicija, rad, bogatstvo.“ Navela je i da ovo priznanje daje Italiji „moćan alat da još bolje unapredi svoje proizvode i efikasnije ih zaštiti od imitacija i nelojalne konkurencije.“
Kuhinja kakvu niste videli – lazanje kao pasta za zube, biftek kao čorba
Ministar poljoprivrede, prehrambenog suvereniteta i šumarstva, Frančesko Lolobriđida, nazvao je odluku nacionalnim praznikom:
„Italijanska kuhinja je UNESCO nematerijalno kulturno nasleđe. Danas je pobedila Italija, a ovo je slavlje svih nas jer govori o našim korenima, našoj kreativnosti i sposobnosti da tradiciju pretvorimo u univerzalnu vrednost.“
Prema njegovim rečima, priznanje „slavi snagu naše kulture, koja je nacionalni identitet, ponos i vizija“ i predstavlja „priču svih nas, naroda koji je sačuvao svoje znanje i pretvorio ga u izvrsnost, generaciju za generacijom.“
Suština UNESCO priznanja: zajedništvo i održivost
UNESCO je prepoznao duboku vrednost italijanske kuhinje, opisujući je kao „kulturnu i društvenu mešavinu kulinarskih tradicija“ i „način da se brinemo o sebi i drugima, izrazimo ljubav i obnovimo svoje kulturne korene, pružajući zajednicama priliku da podele svoju istoriju i objasne svet oko sebe.“
Praksa italijanskog kuvanja je pohvaljena jer:
„podstiče socijalnu inkluziju, promoviše dobrobit i pruža kanal za životno međugeneracijsko učenje, jača veze, ohrabruje deljenje i stvara osećaj pripadnosti“
predstavlja „društvenu aktivnost koja naglašava intiman odnos s hranom, poštovanje prema sastojcima i zajedničke trenutke za stolom“
Odluka naglašava da je praksa duboko ukorenjena u receptima bez otpada i prenošenju ukusa, veština i sećanja kroz generacije. Kao višegeneracijska praksa sa zamenljivim ulogama, kuvanje ima inkluzivnu funkciju i pomaže u prevazilaženju interkulturalnih barijera.
Motor rasta i zaštite za „Made in Italy“
Ministar spoljnih poslova Antonio Tajani istakao je diplomatski uspeh i ekonomsku važnost:
„Ponosni smo na našu kuhinju, koja predstavlja naš identitet i naše vrednosti. Svaki recept povezuje generacije i jača osećaj zajedice i porodice.”
Tajani je dodao da je italijanska kuhinja takođe „izvanredan motor rasta i prosperiteta“, podsećajući da su italijanski agro-prehrambeni izvozi u 2024. godini dostigli 68 milijardi evra.
„Ovo priznanje podstiče nas da učinimo još više kako bismo promovisali izvrsnost naše zemlje,“ zaključio je, zahvaljujući ambasadama i konzulatima na njihovom radu.
Ministarka turizma, Danijela Santanke, nazvala je ovo „istorijskim dostignućem“:
„U pitanju je globalno priznanje kulturnog modela koji je suštinski deo našeg nacionalnog identiteta i istovremeno strateška vrednost ogromne važnosti za italijansku ekonomiju.“ Posebno je istakla da uspeh počiva na pobedničkom i otpornom sistemu u kojem svi elementi funkcionišu sinergijski.
Uključivanjem italijanske kuhinje, Italija sada drži svetski rekord po broju agro-prehrambenih tradicija na UNESCO listi u odnosu na ukupan broj svojih upisa. Od 21 italijanske tradicije na listi, čak devet je povezano sa hranom i poljoprivredom (uključujući kuhinju, Mediteransku dijetu, umetnost napuljskih pica-majstora i tartufarenje).
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.
Izvor: BIZLife
Foto: Freepik/valeria-aksakova







