Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ilon Mask, X, OpenAI

    STRMOGLAV PAD akcija: Mask kupio TW, a Tesla mu izgubila 126 mlrd USD

    Akcije Tesle su u utorak pale za više od 12 odsto i izgubile oko 126 milijardi dolara na vrednosti dan nakon što je Ilon Musk sklopio dogovor o kupovini Tvitera za 44 milijarde dolara.

    Tržišna kapitalizacija kompanije sada je 906 milijardi dolara, što je manje od 1 biliona dolara u ponedeljak.

    Pritisak na akcije Tesle u velikoj meri potiče od zabrinutosti oko toga kako Mask finansira preuzimanje Tvitera. Milijarder je dobio zajam od 12,5 milijardi dolara, koji je osiguran akcijama Tesle. On poseduje 17% udela u kompaniji EV i još 13 milijardi dolara pozajmljenih od Volstrita, pišu mediji.

    Tesla

    Tesla automobili (AP Photo/David Zalubowski, File)

    Investitori zabrinuti zbog Maskove kupovine Tvitera

    Ilon Mask je pristao da plati preostalih 21 milijardu dolara, ali nije rekao kako će pronaći sredstva. Zato je podstakao zabrinutost investitora da bi mogao prodati značajan deo Teslinih akcija kako bi pokrio troškove.

    Vrednost Maskovog udela u Tesli pala je za 40 milijardi dolara od 4. aprila. Tada je otkrio da je kupio 9,2 odsto udela u Tviteru, preneo je Blumberg.

    Od tada akcije Tesle su pale nekoliko puta pre rasprodaje u utorak. To je rezultiralo ukupnim padom od 23% ili 275 milijardi dolara, u vrednosti akcija proizvođača električnih vozila ovog meseca.

    Tesla

    tesla, logo, beta ap

    Tesla upozorila na pad akcija

    Tesla je čak ranije ove godine upozorio da će cena njegovih akcija pasti ako Mask proda svoje akcije kao kolateral.

    „Ako bi Ilon Mask bio primoran da proda akcije, koje je obećao, da bi obezbedio određene lične kreditne obaveze, takva prodaja bi mogla da dovede do pada cene naših akcija“, navodi kompanija u svom poslednjem godišnjem podnesku.

    U novembru je Mask prodao 5 milijardi dolara svojih akcija Tesle zbog isteka opcija na akcije i poreskog računa od 10 milijardi dolara.

    Prošle nedelje Tesla je prijavio povećanje prihoda od 81% u odnosu na isti period prošle godine u prvom kvartalu. Pored toga, 2. aprila kompanija je objavila da je isporučila rekordan broj automobila u istom periodu, uprkos problemima u lancu snabdevanja.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE