Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EK: Letovima Er Srbije za Moskvu se NE KRŠE sankcije

    Letovima Er Srbije između Srbije i Ruske Federacije ne krše se sankcije i za njih je moguće obezbediti osiguranje, stav je Evropske komisije koja je objavila dodatna obrazloženja i tumačenja u vezi sa primenom sankcija nametnutih Rusiji.

    Evropska komisija je precizirala da sankcije ne zabranjuju osiguravajućim i reosiguravajućim kompanijama sa teritorije Evropske unije da osiguraju avione avio-kompanije koja nije sa prostora unije, a koji lete u Rusiju i iz Rusije i koji pri tome nisu osigurani ili reosigurani od ruskih osiguravača.

    Do razmatranja je došlo zbog brojnih nedoumica u vezi sa avio-industrijom, odnosno osiguranjem letelica u uslovima sankcija prema Ruskoj Federaciji. Postojale su i nedoumice oko tumačenja termina da se avion „koristi u Rusiji“.

    Evropska komisija je i tu zauzela stav da se obavljanjem letova avio-kompanija koje nisu sa prostora unije ne smatra da se avion upotrebljava u Rusiji, dok god avio-prevoznik takvu letelicu koristi za potrebe međunarodnog saobraćaja.

    Evropska komisija je takođe donela odluku da je ruskim državljanima dozvoljeno da slobodno koriste avio-kompanije iz zemalja EU (sa izuzetkom ruskih državljana kojima je eksplicitno EU regulativom zabranjeno da putuju u države unije).

    U skladu sa tim, Er Srbija, kao kompanija čije sedište nije u EU, svakako ima pravo da ruske državljane prevozi u zemlje unije, dok god ne postoji zabrana koja se odnosi na određenog pojedinačnog putnika.

    Er Srbija je jedina kompanija koja iz Evrope leti u Rusiju, ali zbog brojnih pritisaka i učestalih lažnih dojava o pomenutim bombama bila je prinuđena da od 21. marta smanji broj letova sa 15 na osam, koliko je imala i pre ukrajinske krize. I posle toga je bilo dojava o postavljanju lažnih bombi.

    Za Er Srbiju osiguravajuće kuće nisu tražile garancije, ali je zbog učestalih dojava o bombama u avionima i pretnji po bezbednost postojao strah da bi osiguravajuće kuće možda zbog rizika mogle da poskupe polise osiguranja za avione našeg nacionalnog avio-prevoznika, što bi bio dodatni finansijski pritisak na letove ka Moskvi.

    Ukrajinska zvaničnica napala Srbiju jer nije zatvorila nebo za Rusiju

    Izvor: Politika

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE