Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Kultni“ Holivud ostao bez dva velikana

    U prethodna dva dana svet su napustila dva holivudska velikana, kultni reditelj srpskog porekla Piter Bogdanovič i prvi tamnoputi Oskarovac Sidni Poatje.

    Legendarni holivudski glumac Sidni Poatje (Sidney Poitier) preminuo je u 94. godini.

    Poatje je prvi tamnoputi čovek koji je osvojio Oskara 1964. godine za ulogu u filmu „Poljski ljiljani“.

    On je 1967. godine snimio tri odlična filma, „Gospodinu, s ljubavlju“, u kome je glumio profesora jedne londonske srednje škole, „U vrelini noći“, gde glumi policajca i „Pogodi ko dolazi na večeru“ o rasno mešovitim brakovima sa Spenserom Trasijem i Ketrin Hepbern.

    Preminuo je na Bahamima, saopšteno je iz tamošnjeg Ministarstva spoljnih poslova.

    Rođen je 1927. godine u Majamiju, a odrastao na Bahamima. Sin je farmera koji je uzgajao paradajz, ali je sledio svoj san i postao je holivudska zvezda koja je promenila način na koji su tamnoputi ljudi prikazani u filmovima.

    „Vunderkind“ Bogdanovič

    Piter Bogdanovič, američki filmski režiser poznat po filmovima kao što su „Poslednja bioskopska predstava“ (The Last Picture Show) i „Mesec od papira“ (Paper Moon), umro je u 82. godini, potvrdio je njegov agent u četvrtak.

    Bio je i scenarista, glumac, producent, kritičar i istoričar filma srpskog porekla, iz generacije „holivudskog novog talasa“ ili „novog Holivuda“ u koji se ubrajaju Vilijam Fridkin, Brajan De Palma, Džordž Lukas, Martin Skorseze, Majkl Čimino, Frensis Ford Kopola.

    Njegova drama o odrastanju, „Poslednja bioskopska predstava“ iz 1971. godine, donela mu je osam nominacija za Oskara, među kojima i u kategoriji najbolja režija.

    U filmu, čija je radnja smeštena u teksaški grad, glumile su zvezde u usponu, kao što su Džef Bridžis i Sibil Šepard.

    Kada je sa 32 godine režirao film „Poslednja bioskopska predstava“ dobio je epitet „Novi Orson Vels“ i „vunderkind“ (čudo od deteta).

    Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu dobila je glumica Kloris Ličman, a Oskara za najboljeg sporednog muškog glumca dobio je Ben Džonson.

    Zajedno sa Lerijem Mek Martrijem dobio je Bafta nagradu za najbolji scenario.

    Još jedan uspeh doživeo je sa filmom „Što te tata pušta samu?“, romantičnom komedijom sa Barbrom Strajsend i Rajanom O’Nilom.

    Film je zaradio 66 miliona dolara, i tako postao treći najisplativiji film 1972. godine, odmah posle „Kuma“ i „Posejdonove avanture“.

    Ti uspesi su mu još više učvrstili status nove generacija režisera i sa Frensisom Fordom Kopolom i Vilijamom Fridkinom osnovao je produkcijsku kuću (Director’s Company).

    Frensis Ford Kopola, reditelj jednog od najpopularnijih filmova svih vremena – Kum – rekao je da ga je vest o smrti Bogdanoviča izuzetno rastužila.

    „Neka večno spava u blaženstvu, zauvek uživajući u uzbuđenju našeg aplauza“, rekao je on.

    Giljermo del Toro, reditelj Panovog lavirinta, napisao je na Tviteru: „Bio je drag prijatelj i šampion kinematografije… Intervjuisao je i očuvao živote i rad više klasičnih filmskih stvaralaca nego skoro bilo ko drugi u njegovoj generaciji“.

    Piter je sin Borislava Bogdanoviča, srpskog i američkog slikara i pijaniste, poreklom iz Rume. Iza Bogdanoviča je ostalo dvoje dece.

    Izvor: Agencije

    Foto: screenshot

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE