Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    100 evra

    Radosavljević: Inflacija 4,3 odsto, a sve POSKUPELO dvocifreno

    To što je Narodna banka Srbije rekla da imamo najmanji rast cena u regionu građanima ništa ne znači jer je njima sve poskupelo – dvocifreno, kaže za N1 profesor ekonomije Goran Radosavljević.

    „Moja omiljena pljeskavica koštala je na početku godine 220 dinara, a sada je 280 dinara i niko ne može da me ubedi da je inflacija nešto malo iznad jedan odsto, koliko je zvaničan indeks poskupljenja mesa.“

    Jednostavno – pogledajte šta ste mogli da kupite prošle godine, a šta možete sada, kaže Radosavljević komentarišući sve veće cene hrane s jedne, ali i zvanične podatke o inflaciji s druge strane.

    Inflacija, kaže profesor Radosavljević, može da se posmatra na više načina.

    „Sve više mi se čini da je ovaj indeks inflacije koji se svuda u svetu publikuje izgubio vezu sa realnošću kretanja cena osnovnih troškova života građana“, naveo je Radosavljević dodajući da je u pitanju metodologija.

    On navodi i primer poskupljenja goriva – litar dizela bio je početkom godine 130 dinara, a sada je skoro 170.

    Zvanična statistika kaže da su cene u avgustu porasle u odnosu na prethodni mesec za 0,9 odsto. Međugodišnja inflacija – avgust ove na avgust prošle godine bila je 4,3 odsto, dok su od početka godine potrošačke cene porasle za 4,6 odsto u proseku.

    „Svaki rast cena treba da zabrinjava, ali ovaj rast je pre svega pod efektom globalnog rasta cena. U 2020. smo imali generalni pad tražnje na svetskom tržištu koji je uslovio pad cena berzanskih roba pa roba široke potrošnje, hrane… Svet se sada brže oporavlja od pandemije, rast tražnje veći je od očekivanog što za posledicu ima – brži rast cena“, objašnjava Radosavljević.

    Ova inflacija je direktna posledica rasta cena hrane i robe široke potrošnje za život građana, što je dovelo do rasta od oko 4,6 odsto od početka godine, naveo je Radosavljević.

    On ukazuje da se inflacija meri međugodišnje. „Ako ove godine budemo imali značajan rast, sledeće ne bi trebalo da imamo. Već bi me zabrinulo ako bismo dve godine za redom imali rast potrošačkih cena od četiri, pet odsto. To bi već bila opasnost“, navodi Radosavljević.

    Za sada, kaže, ne vidi veliku opasnost, ali kako kaže, ni neke zasluge države za sprečavanje te inflacije.

    On ističe da je pogotovo opasan rast cena mesa i energenata. „Kako se bliži grejna sezona sigurno će i neke komunalne usluge da poskupe – očekujem to, gas je otišao gore već tri puta i mislim da će država za jesen i zimu morati da pripremi mere u tom smeru“, kaže Radosavljević.

    Radosavljević se nada da će država sprečiti rast cena, kaže – postoje, navodi, mnogi mehanizmi za reagovanje u kratkom roku, poput robnih rezervi.

    NBS: Po inflaciji smo MEĐU NAJBOLJIM u regionu

    Izvor: N1

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE