Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusi odobrili i TREĆU VAKCINU protiv korone

    Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je treću vakcinu protiv kovida – „kovivak“, koju je proizveo Federalni istraživački centar za istraživanje i razvoj imunobioloških preparata „M. P. Čumakov“.

    Premijer Rusije Mihail Mišustin izjavio je da će prvih 120.000 doza vakcine biti pušteno u promet sredinom marta, prenosi agencija RIA Novosti.

    Centar „Čumakov“ planira da sa vakcinom izađe i na međunarodno tržište.

    „Kovivak“ je vakcina na bazi celog virusa. Takvi preparati koriste ili veštački oslabljene viruse koji nisu u stanju da izazovu bolest ili već ubijene viruse, navodi Agencija.

    U Rusiji su već registrovane dve vakcine protiv koronavirusa – „sputnjik V“, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ ruskog Ministarstva zdravlja, i „epivak“ Državnog istraživačkog centra za virusologiju i biotehnologiju „Vektor“.

    Zahtev za odobrenje vakcine pogrešnoj agenciji

    Ruski zahtev Evropskoj uniji za odobrenjem vakcine „Sputnjik V“ poslat je pogrešnoj instituciji, ukazuje ruski dokument, kao i objašnjenje evropskog regulatora o tome kako izgleda taj postupak.

    Ruski fond RDIF, odgovoran za prodaju vakcine u inostranstvu, proteklih nedelja je u sporu s Evropskom medicinskom agencijom (EMA) oko toga da li je poslao zahtev za odobrenjem ruske vakcine ili ne.

    Potvrda zahteva objavljena je na službenom Twitter profilu „Sputnjika V“, ali fotografija pokazuje da je poslat Mreži nacionalnih agencija za lekove (HMA).

    Portparol EMA objavio je da HMA nije deo procesa prijave za odobrenje vakcine protiv koronavirusa.

    Za većinu članica EU odobrenje EMA je nužno. Ruski „Sputnjik V“ odobren je u 29 država, od kojih je jedna u EU, Mađarska.

    EU je u januaru odbacila da je primljen zahtev za odobrenjem „Sputnjika V“. Slično saopštenje je objavljeno 10. februara. „EMA do danas nije primila zahtev, uprkos izveštajima koje govore suprotno“, saopšteno je tada iz agencije.

    Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19

    Izvor: Agencije

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE