Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Agrosmart: Policija uhapsila poljoprivrednika u Silbašu dok se vraćao s njive

    Dok ratari koji ovih dana obavljaju prolećnu setvu čekaju zvaničan i konačan odgovor na pitanje da li smeju, dok su na traktorima i mašinama, da se kreću do njiva u vreme policijskog časa, policija je počela da privodi one koje je zatekla na putu do atara, piše portal Agrosmart.

    Kako navode, policija je u subotu uhapsila mladog poljoprivrednika iz Silbaša, kojem je istog dana Prekršajni sud u Bačkoj Palanci odredio kaznu od 50.000 dinara.

    U presudi, koja je priložena u tekstu, se navodi da je protiv Naredbe o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Srbije 4. aprila 2020. izašao izvan svog domaćinstva u vreme zabrane kretanja koje traje od 17 do 5 časova narednog dana, a da ga je policija u 15,55 zatekla dok se kretao traktorom u drugoj ulici.

    „Moj sin je vozeći traktor na povratku iz atara uhapšen kao kriminalac jer je otkačio kultivator kod jedne naše kuće gde nam stoji veći deo mehanizacije dok je dolazio traktorom u porodičnu kuću . Zabranjena mu je upotreba telefona , pretrešen je i prećeno mu je da će mu lisice biti stavljene . Kažnjen je zbog toga što je poljoprivrednik i što mora da radi a radio je od 6 sati ujutru, kultivirao je površine na koje su juče raširili veštačko đubrivo“, izjavila je za Agrosmart majka privedenog poljoprivrednika.

    Ona podseća na izjavu ministra poljoprivrede ministra Nedimovića da niko od poljoprivrednika koji su u traktoru i koji su na njivi ili na putu od njive do kuće u vreme kada je kretanje zabranjeno neće biti kažnjen.

    Pomenimo, i poljoprivredna udruženja su dobijala uveravanja iz Ministarstva poljoprivrede da traktoristi mogu da se kreću do atara i rade za vreme policijskog časa ako sa sobom ima papir kojim dokazuje da se bave poljoprivredom – legitimaciju gazdinstva, potvrdu iz registra gazdinstava ili slično.

    „I sam ministar je gostujući u televizijskim emisijama rekao da ni jedan poljoprivrednik neće biti kažnjen za vreme vanrednog stanja . A evo, mog sina su odveli u policiju i u sud, dok se vraćao s njive. Ostavili su traktor tamo gde su ga našli, neobezbeđen. Sin ima dvadeset godina i sve je teško podneo, dolazila je hitna pomoć jer je bio jako uznemiren nakon toga“, kazala je majka poljoprivrednika koji je juče priveden.

    Inače, poljoprivrednici su ovih dana u velikoj nedoumici u vezi s kretanjem u vreme zabrane jer im se zvanično niko nije obratio, ni Ministarstvo poljoprivrede ni MUP nisu izašli sa obaveštenjem. Na sajtu Ministarstva poljoprivrede postoje uputstva o tome kako da dozvolu za kretanje dobiju stočari, voćari i povrtari ali nema uputstva za ratare koji su u sred prolećne setve.

    Izvor: Agrosmart

    Foto: Pixabay, ilustracija

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE