Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    TV PREPORUKA: Nedelja uz jaka glumačka imena i film zbog kojeg se išlo u zatvor

    GLINENI GOLUB

    Od 2o.25. na drugom programu RTS-a. Glineni golub je jugoslovenski crno-beli ratni film snimljen 1966. godine u režiji Svetomira Tome Janića.

    Sarajevo je pod okupacijom. Dva radnika iz ložionice, Predrag i Beli prilikom jedne racije padaju u ruke Gestapou. Šef Gestapoa, dr. Štal, uspeva mučeći Belog, da dobije informacije o nekim članovima ilegalne organizacije koja daje diverzantima precizne podatke o kretanju kompozicije sa nemačkim trupama i ratnim materijalima.
    Gestapo ima strategiju da narodne heroje pretvori u izdajnike i osudi ih na linč.

    U glavnim ulogama: Zoran Radmilović, Rejhan Demirdžić, Velimir Bata Živojinović, Stole Aranđelović, Dušan Janićijević.

     

    ZLOČINAČKI UM

    Od 21.00 na TV O2. Ovo je priča o pravom čoveku u pogrešnom telu. Radnja se vrti oko neobičnog projekta američke vlade u kojoj okorelom, opasnom i nepredvidivom osuđeniku na smrt usađuju sećanja, tajne i sposobnosti poginulog CIA agenta kako bi dovršio važan zadatak koji će sprečiti katastrofu svetskih razmera.

    Uloge: Kevin Kostner, Rajan Rejnolds, Tomi Li Džons, Gari Oldman Režija: Ariel Vromen

     

    PLASTIČNI ISUS

    Od 22.50 na drugom programu RTS-a. Plastični Isus je jugoslovenski igrani film snimljen 1971. godine u režiji Lazara Stojanovića, poznat kao jedino ostvarenje jugoslovenske kinematografije zbog koga je njegov autor završio u zatvoru, odnosno kao svojevrsni simbol početka novog talasa političke represije u komunističkoj Jugoslaviji 1970-ih.

    Napravljen je kao autorov diplomski rad na beogradskom FDU, a po žanru pripada drami.

    Protagonista, koga tumači Tomislav Gotovac, je mladić koji iz Zagreba dolazi u Beograd da snimi film, ali mu to ne polazi za rukom i umesto toga se upušta u niz ljubavnih veza sa ženama pre nego što ga jedna od njih ubije u nastupu ljubomora.

    Uz igrane film sadrži i niz dokumentarnih segmenata vezanih uz život u tadašnjoj Jugoslaviji, pre svega u kontekstu nedavnih studentskih demonstracija i kult ličnosti vezanih uz tadašnjeg jugoslovenskog vođu Tita, na filmu je takođe zabeleženo i venčanje Stojanovićevog bliskog prijatelja Ljubiše Ristića kome su prisustvovali neke od najistaknutijih ličnosti tadašnje Partije, JNA i Državne bezbednosti. Kao i mnogo poznatiji film, Misterije organizma, sa kojim se često upoređuje, Plastični Isus je koristio eksplicitni sadržaj; to je uključivalo scene u kojima Gotovac, kao prvi potpuno go muškarac u jugoslovenskom filmu, ljubi druge muškarce…

    Tadašnjem režimu su, međutim, daleko više smetale scene u kojima se sugeriše da je Titov kult ličnosti srodan Hitlerovoj nacističkoj propagandi, odnosno komunistički partizani izjednačavaju se sa u ratu poraženim ustašama i četnicima.

    Film je i pre službene premijere zabranjen i stavljen u bunker. Stojanović je optužen za „neprijateljsku propagandu“ i 1973. godine osuđen na tri godine zatvora, a njegovi profesori Aleksandar Petrović i Živojin Pavlović izbačeni sa posla. Zabrana Plastičnog Isusa se često smatra uvodom u obračun Titovog režima sa tzv. liberalima u SK Srbije, odnosno filmski pokretom tzv. Crnog talasa, a nakon koga su započele tzv. „olovne godine“ u srpskoj i jugoslovenskoj politici i kulturi.

    Uloge: Tomislav Gotovac, Vukica Đilas… Režija: Lazar Stojanović

     

    Izvor: BIZLife

    Foto: Youtube

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE