
Sedam stvari koje niste znali o bakalaru
Jednostavna priprema štapića bakalara omogućava očuvanje svih hranljivih sastojaka, zbog čega ovu vrstu sa pravom smatraju kraljicom među morskim ribama. Bakalar spada u ribe čija je priprema izuzetno zahtevna, dok su Frikom panirani stapici bakalara su savršeno resenje za brz i ukusan obrok.
- Jedno od omiljenih jela Mediterana, potiče iz hladnih mora.
- Vikinzima je sušeni bakalar bio osnovna namirnica na drugim putovanjima.
- Postoje tri vrste bakalara: atlanski, pacifički i grendlanski.
- Najveći izvoznici robe su: Island, Norveška, Švedska, Kanada i Poljska.
- Najbliži bakalara iz naših krajeva je oslić.
- Bakalar ima malo kalorija u čuva srce! Obiluje kalcijumom, jodom i gvožđem, vitaminom D i ima malo masti.
- Tradicija je da deca u Norveškom gradiću Bastrardu seku jezike bakalara,i pri tom zarade pristojnu količinu za svoj džeparca.
Izvor: BIZLife
Foto: Promo