Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  9 znakova da ste emocionalno inteligentni, iako ne osećate da je tako

  Emocionalna inteligencija nije do toga da se dostigne savršenstvo, poenta je u učenju i napredovanju. Da li ste ikada dozvolili emocijama da vas navedu da uradite nešto zbog čega ste kasnije zažalili? Ili dozvolili osećanjima da vas spreče da uradite ono što ste zaista hteli? Znate šta? Svi smo prošli kroz to. I to ne znači da niste emocionalno inteligentni.

  Emocionalna inteligencija, ukratko sposobnost da emocije rade za vas, umesto protiv vas, uključuje učenje i primenu.

  Pogledajte sledeće izjave, i vidite da li opisuju vaše ponašanje i navike:

  1.Mislite na svoja osećanja i na osećanja drugih

  Emocionalna inteligencija počinje sa nekom vrstom refleksije. Postavljate pitanja tipa: „Zašto se osećam ovako?“ i „Šta je uzrokovalo da kažem ili uradim tako nešto?“ Ako se preispitujete i gledate na emocionalne reakcije kao na iskustvo učenja, znate kako da se odnosite prema sopstvenom ponašanju i ponašanju drugih, i da reagujete kako treba.

  2. Shvatate važnost reči „molim vas“ i „hvala“

  Svakog dana, vidite druge kako odbijaju da izraze zahvalnost kao i da cene drugog, u znak poštovanja. Kultura kao da je izgubila na ceni. Ali to na vas ne utiče. Prepoznajete moć „malih“ reči da biste nekome ulepšali dan, da ojačate odnose, i da biste sebe učinili boljim – i zato uvek izdvajate nekoliko trenutaka da izrazite zahvalnost.

  3. Pravite pauzu da biste…

  … razmislili pre nego što bilo šta kažete ili uradite, posebno ako osećate da vas preplavljuju emocije. Ovo je teško sprovesti u delo, ali je prilično korisno, jer vas sprečava da se kasnije kajete, i može da vam spase odnose sa drugima.

  4. Pitate „zašto“

  Umesto da ljudima „lepite“ etikete, fokusirate se na razloge koji stoje iza njihovog ponašanja. Na ovaj način poboljšavate empatiju i saosećanje, i vidite stvari iz perspektive drugih. Tako možete da se poistovetite sa drugima.

  5.Učite iz kritike

  Niko ne uživa u tome da mu se kaže da greši. Ali vi znate da je kritika šansa da učite, čak i kada neko ko vam je upućuje, nema baš puno takta. Ako je kritika neosnovana, onda vam daje uvid u to šta drugi misle.

  6. Cenite iskrenost i osobenost

  Kada stalno tražite dobro u drugima, i kada im kažete šta cenite kod njih, onda motivišete i inspirišete. Zbog toga, drugi vole da budu u vašem društvu, i žele da se pred vama pokažu u dobrom svetlu.

  7. Niste zlopamtilo

  Niste naivni, ali vrlo dobro znate da je kada odbijate da oprostite isto kao da imate nož u leđima, nikada nećete moći da se zalečite. Oprostite i tako će vam biti lakše da krenete dalje.

  8. Analizirate svoje snage kao i svoje slabosti

  Kada identifikujete ono što dobro radite, možete sebe da ohrabrujete u situacijama u kojima imate šanse za uspeh. Ali znate da ne možete da napredujete ako ne radite i na svojim slabostima. Zato izdvajate vremena za stvari koje možete da poboljšate, i konstantno težite napretku.

  9. Kontrolišete svoje misli

  Postoji izreka: „Ne možete da sprečite pticu da vam sleti u misli. Ali možete da je sprečite da napravi gnezdo.“ Možda ne možete da kontrolišete inicijalnu, emocionalnu reakciju. Ali možete da kontrolišete šta ćete uraditi sledeće. Umesto da se koncentrišete na osećaje koji su destruktivni, možete da se fokusirate na produktivne misli.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE