Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gas, nezaposlenost

  77 evropskih kompanija prijavilo se za zajedničku kupovinu gasa

  Evropska komisija pokrenula je prvi međunarodni tender za zajedničku kupovinu gasa za zemlje Evropske unije i Energetske zajednice, koristeći nedavno kreirani mehanizam AggregateEU, prenosi Bilten Agencije za energetiku Srbije.

  Na tom tenderu, 77 evropskih kompanija podnelo je zahteve za ukupan obim potražnje za gasom od 11,625 milijardi kubnih metara. Potražnja tečnog prirodnog gasa iznosi 2,697 milijardi kubnih metara, dok se za isporuku cevovodom traži 8,928 milijardi kubnih metara, objavljeno je na portalu ec.europa.eu.

  Češka energetska kompanija ČEZ, španska Cepsa i poljska PKN Orlen su među kompanijama koje planiraju da učestvuju u šemi zajedničke kupovine. Zvaničnici Evropske unije su, međutim, rekli da su neke velike energetske kompanije izrazile oklevanje da učestvuju, naglašavajući da mogu pregovarati o vlastitim gasnim poslovima po konkurentnim cenama.

  Međunarodni dobavljači gasa, osim Rusije, sada su pozvani da do 15. maja dostave svoje ponude, posle čega će AggregateEU uskladiti kupce sa dobavljačima. Usklađene kompanije će zatim pregovarati o gasnim ugovorima.

  EU neće biti uključena u te komercijalne pregovore. Brisel želi da prvi ugovori budu potpisani u junu ili julu, a planira da se tenderski proces ponavlja svaka dva meseca. Dosad, zahtevi potražnje pokrivaju isporuke od juna ove do maja 2024 godine.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE