60 odsto građana Srbije račune plaća u pošti ili banci

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  60 odsto građana Srbije račune plaća u pošti ili banci

  Građani radije plaćaju račune na šalterima pošta ili banaka nego preko mobilnih bankarskih aplikacija, pokazalo je istraživanje Demostata sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.995 ispitanika u periodu od 1. do 7. septembra.

  Prema rezultatima, čak 60 odsto ljudi je na pitanje “Kako plaćate račune” odgovorilo da to čini u pošti ili banci a 40 odsto za to koristi on lajn platforme.

  Za Miru Petrović, generalnu direktorku JP Pošte Srbije, podatak dobijen u ovom istraživanju nije iznenađenje.

  „Činjenica je da e-banking i m-banking beleže konstantan rast i broja korisnika i broja transakcija, što je razumljivo jer se sve više koristi internet i mobilni telefon, a samim tim i dostupne aplikacije. Ali, građani imaju veliko poverenje u Poštu Srbije, koje je zasnovano na višedecenijskom kvalitetnom izvršavanju uplatnih transakcija. One se obavljaju tačno i pravovremeno, a naknade Pošte Srbije, odnosno cene najpovoljnije su na tržištu platnih usluga. Takođe, građani često transakcije uplate, plaćanja, kombinuju sa drugim uslugama koje pruža Pošta Srbije. Reč je o menjačkim poslovima, slanju pošiljaka, trgovini… Dakle, razumljivo je da korisnici koji se opredeljuju za gotovinske uplate, najšešče biraju Poštu Srbije,“  ističe u razgovoru za Danas Mira Petrović.

  Iako se istraživanje nije time bavilo, činjenica je se iz grupe onih koji plaćaju gotovinom, većina najčešće odlučuju upravo za šalter Pošte, koja zbog toga ima i do četiri puta više finansijskih transakcija nego sve banke zajedno. Osim niže provizije, jedan od razloga za to je i dostupnost poslovnica, jer se one i dalje otvaraju i po selima i manjim mestima, koja za bankare nisu profitabilne destinacije.

  Izvor: Danas

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE