Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  5 stvari koje je Zorana Mihajlović rekla o EPS-u i ne možemo da se načudimo

  Ministarka Zorana Mihajlović ponovo se danas oglasila povodom situacije u EPS-u, a samo tokom jednog gostovanja moglo je da se čuje više nelogičnosti i suprotnosti tako da je javnost ostala uskraćena za odgovore na ključna pitanja – ko je odgovoran za kolaps energetskog sistema koji se dogodio, kako je došlo do toga i šta nas čeka dalje.

  • „Ne vidim Grčića kao v.d. direktora EPS, za mene je on sklonjen“

  Grčić svakako ide, ne znam zašto se samo o njemu govori. Sistem vode direktori proizvodnje, oni su direktno zaduženi za rad svake elektrane. Najmanje je Grčić taj koji vodi EPS. Ali, on je odgovoran. Za mene je on sklonjen, ne vidim ga više kao direktora i najvažnije je to šta se dešava u tom sistemu”, rekla je Mihajlović. Iz ove izjave nije jasno kako to samo ministarka energetike “ne vidi Grčića“ i kako je „sklonjen” kada je zvanično i dalje v.d. direktora EPS-a. Takođe, i to kako se sada već radi na pripremi za sledeću zimu kada i ova nije završena, a postoje tako veliki problemi.

  • „Kada je reč o odgovornosti za energetsku krizu u zemlji, Mihajlović je rekla da će se problemi rešavati sistemski po završetku zimske sezone“.

  Problem ćemo sistemski rešavati kada se zima završi. Ono što je najvažnije je da energenata ima dovoljno i za građane i za privredu, i da do kraja ove grejne sezone cene neće rasti“, rekla je ministarka za televiziju K1. Postavlja se pitanje kako se akutni problemi rešavaju kad zima proše, odnosno na proleće ili kako se može razumeti posle izbora.

  • Sistem vode direktori proizvodnje, oni su direktno zaduženi za rad svake elektrane. Najmanje je Grčić taj koji vodi EPS„.

  Iz ovoga proizilazi da je direktor EPS-a potpuno nebitna funkcija i da se može i bez njega.

  • „Na uvoz struje trošimo stotine hiljada evra, imamo sreću da je budžet stabilan“

  Sistem nije održavan već duže vreme, to je istina. Deo struje uvozimo i trošimo na to mnogo novca. Moje procene su da je reč o nekoliko stotina hiljada evra. Tačno ćemo znati po završetku grejne sezone, ali mislim da ćemo uvideti da smo izgubili toliko novca koliko je potrebno za izgradnju jedne hidroelektrane. Imamo sreću pa je naš budžet stabilan“, navela je Zorana Mihajlović. Postavlja se pitanje kojim novcem se plaća uvoz struje, s obzirom na to da je ministar finansija prošle nedleje rekao da to plaća EPS iz rezervi, a ministarka se sad poziva na budžet.

  • Serija ispad au TENT-u, požari, havarije,…

  „Blok 1 u TENT-u izašao iz revitalizacije početkom decembra.To je jedan od najvećih i najvažnijih blokova. Imam informaciju da će do kraja današnjeg dana biti vraćen u mrežu. Blok B2 bio je u revitalizaciji do 2019. i desila se havarija. Imamo uveravanja da će popravke biti završene do večeras i da će i ovaj blok biti vraćen na mrežu. Pitanje je kako su urađeni ti remonti, kakvo je bilo održavanje, da li je nadzor dobro radio. Moramo da znamo zašto smo imali požar na B1. Nešto je sigurno i do loše opreme, načina na koji su rađene revitalizacije blokova. Država ulazi u istragu kako je došlo do havarije i požara. Institucije koje se bave nacionalnom bezbednošću utvrđivaće ko je odgovoran za energetski kolaps. Mi nismo od EPS-a dobili vest o požaru i havariji u TENT-u B1 i B2, a trebalo je da oni to jave“, navela je ministarka energetike. Ostaje nepoznanica kako je moguće da nema nikakvog nadzora niti odgovornosti za očigledno narušeno funkcionisanje najvećeg elektroenergetskog kapaciteta zemlji i kako to da se tek sada to konstatuje.

  Izvor: BIZLife/K1

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE