Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  5 strategija kako da budete LIDER, a ne „KONTROL FRIK“

  Važno je snositi odgovornost za svoj tim, ali nemojte misliti da ste najpametniji.

  Da li imate problem da kao rukovodilac ne verujete nikom drugom da posao radi kako treba i sve lično morate da proverite? Jednom kada pređete tu liniju, nalazite se na putu koji može da uništi talenat zaposlenih i ugrozi vašu sposobnost da budete lider. Ne samo da preuzimate svakodnevno donošenje odluka, već se verovatno i sami nepotrebno ubacujete u mnoge druge stvari.

  Evo pet efikasnih strategija kako da prestanete da budete „kontrol frik“ i postanete lider u svom timu.

  1. Stavite svoj ego u drugi plan

  Koliko god vam to bolno bilo da priznate, niste najpametniji na svetu. Zato prestanite da pokušavate da to budete. Pokažite svoje mane i smanjite ego.

  2. Tražite povratne informacije

  Pozovite kolegu od poverenja da posmatra kako se ponašate i kako komunicirate sa drugima tokom sastanaka. Da li razumna osoba može zaključiti da vam je neophodno da vas smatraju najpametnijom osobom? Budite spremni da prihvatite njihove povratne informacije  i obavežite se na promene.

  3. Iskažite im svoje namere

  Kada činjenice fale, ljudi izmišljaju stvari. Ako vašem timu nisu jasne vaše namere, verovatno će im izgedati sumnjive. Uložite potrebno vreme da ih uverite da ste zaslužili poziciju na kojoj ste. Kad osete da im obezbeđujete „štit“, više će ceniti vašu ulogu i zalaganje.

  4. Komunicirajte nivoe osnaživanja

  Jasno stavite do znanja svom timu kada mogu da rade bez vas, a kada treba da se kosultuju sa vama. Objasnite im da ne želite dugoročno da donosite svaku odluku, ali možda ćete morati da odobrite više stavki nego što biste želeli, ako to zahtevaju određeni projekti, ili dok zaposleni ne razviju veštine i iskustvo za samostalno odlučivanje.

  5. Odaberite i obučite najbolje

  Zapošljavajte i razvijajte ljude koji su znatno talentovaniji od vas. Shvatite da je vaša uloga da izgradite njihovo samopouzdanje i talenat kako bi drugi lideri u vašoj kompaniji to primetili. Zatim, oduprite se porivu da vaše zaposlene držite kao taoce u jednom području – budite voljni da ih angažujete na raznim poljima. Kada budete mogli da se povučete i da uočite da ste u mnogim oblastima vašeg posla pomogli da veliki talenti budu prisutni, vaša misija je ostvarena.

  Zapamtite, kao grupa smo pametniji od bilo kojeg pojedinca!

  Izvor: BIZLife/Inc.com

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE