5.000 srpskih radnika u Rusiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  5.000 srpskih radnika u Rusiji

  Okvirno do pet hiljada radnika iz Srbije trenutno je radno angažovano u Rusiji, procene su Privredne komore Srbije, ali je zbog aktuelne situacije u vezi sa Ukrajinom određen broj njih ipak odlučio da se vrati u našu zemlju.

  Komora, međutim, ne raspolaže preciznim podacima koliko ih se ovih dana vraća u Srbiju, a nadležni ističu da su naši državljani tamo najviše angažovani u građevinskoj industriji i na energetskim postrojenjima, kao i da je veći broj ipak odlučio da ostane tamo, iako je situacija u regionu na nezavidnom nivou zbog sukoba u Ukrajini.

  S druge strane, na osnovu podataka koje su licencirane agencije za zapošljavanje unele u jedinstvenu evidenciju, tokom 2021. godine u inostranstvu se posredstvom takvih agencija zaposlilo oko 1.100 državljana Srbije. Kako ističu u Ministarstvu za rad i zapošljavanje, od tog broja u Rusiji se zaposlilo oko 900 naših građana, dok agencije nisu posredovale u zapošljavanju u Ukrajini.

  Ipak, Srbija još nema zaključene sporazume u oblasti zapošljavanja s Rusijom, Maltom i Katarom jer su pregovori i dalje u toku, napominju u ministarstvu.

  U Sindikatu radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije ističu da nemaju podatke o broju naših radnika u Rusiji i Ukrajini, niti o broju onih koji se vraćaju u Srbiji.

  Ipak, podsećaju da su pre osam godina radili na brošuri o obavezama legalnog zapošljavanja u Rusiji, pod nazivom “Kako da se zaposliš u Ruskoj Federaciji” jer se ponekad dešavalo da radnici poveruju neodgovornim pojedincima koji krše propise prilikom angažovanja radnika.

  Saša Torlaković, predsednik sindikata, ističe da najviše njih radi na visokogradnji i izgradnji gasovoda, i da su mahom traženi mašinci i građevinci različitog stepena obrazovanja.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE