Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kriminalci oprali 180 miliona evra kroz kriptovalute i nekretnine

    U zajedničkoj akciji policije Maroka, Španije i Belgije presečen je kriminalni bankarski sistem kojim je najmanje 180 miliona evra nezakonite dobiti ostvarene trgovinom kokainom oprao narko kartel.

    Ova grupa prodavala je drogu najpre u Belgiji, a zatim se proširila na Holandiju, Španiju, Južnu Ameriku i Dubai.

    Njeni članovi uspostavili su složen i profesionalan sistem za pranje nezakonite dobiti stečene uvozom kokaina preko luka i aerodroma u EU. Tokom akcije koja je trajala više dana, policija je uhapsila pet osumnjičenih u Belgiji, još jednog osumnjičenog u Španiji, gde je zaplenjena imovina za koju se veruje da potiče od kriminala.

    Kartel se oslanjao na ulaganja u kriptovalute i distribuciju gotovine preko podzemnog bankarskog sistema. Glavni metod pranja novca bilo je ulaganje u projekte luksuznih nekretnina u EU, kao iu nekoliko marokanskih gradova.

    Policija je, kako navodi Evropol, zaplenila 1,2 miliona evra kriptovaluta, oduzela tri nekretnine, 50.000 evra u gotovini, jedan luksuzni automobil, nekoliko luksuznih satova i nakit. Pored toga, policija je od osumnjičenih oduzela 23 telefona, tri sefa i mašinu za brojanje novca.

    Istraga ovog slučaja počela je još u oktobru 2021. godine, nakon analize dešifrovanih „Skaj“ poruka čiji je sadržaj ukazao da velika mreža trgovaca drogom pere novac. Istraga je otkrila velike količine kokaina koje se krijumčare iz raznih južnoameričkih luka u nekoliko pomorskih luka i aerodroma u Evropi.

    Koristeći kontakt osobe u više evropskih gradova, organizacija je uspela da uveze nekoliko tona kokaina i da ga proda za ogroman novac. Uz profesionalan pristup, uključujući metode kao što je korišćenje prikrivenih kompanija, ova grupa je uspevala da ostane „ispod radara“ policije, sve dok nije dešifrovana njihova komunkacija na zaštićenoj aplikaciji.

    Izvor: Politika

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE