4 pravila uspešnog preduzetnika za poslovni (i lični) preporod

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  4 pravila uspešnog preduzetnika za poslovni (i lični) preporod

  U školi nas niko ne uči preduzetništvu i preduzetničkim veštinama.To je nešto što se ne može u potpunosti naučiti u školi, bez obzira koliko je dobar i kvalitetan plan i program. Ne postoji predmet koji će vaš stomak pripremiti na sve uspone i padove.

  Bil Grin, preduzetnik i pisac knjige „All In: 101 Real Life Business Lessons for Emerging Entrepreneuers“ priča o svom iskustvu za portal Inc.

  „Tokom 1977 godine sam bio samo klinac koji je započeo posao na buvljaku sa ćaletom kao poslovnim partnerom. Na završnoj godini srednje škole smo kupili prodavnicu gvožđa i proširili poslovanje. Jednog dana sam rekao tati da bih voleo da dam šansu koledžu. I na jednom času biznis menadžmenta, profesor me je zaustavio i pitao: „Dolaziš na fakultet u odelu?“

  Objasnio sam: „Imam posao sa tatom. Posle časova idem da prodajem.“ Profesor me je potom pitao da li hoću da pričam sa ljudima sa časa prodaje. Rekao sam da hoću.“

  Kasnije sam saznao da moj profesor nikada nije vodio posao veći od jedne male lokalne prodavnice. A tu sam do njega stajao ja, koli sam radio kao pas samo da bih otplatio te časove. Osetio sam da me škola neće naučiti ničemu bitnom što sam hteo da naučim. Zato sam i otišao.

  Nemojte pogrešno da me razumete, ne kažem da ne bi trebalo da idete na fakultet. Ali mislim da je fakultet mač sa dve oštrice. Svako ko zna moju priču i posao koji sam stvorio, zna da sam postigao uspeh u različitim industrijama. Takođe sam imao par neuspeha usput. Ne tvrdim da sam sveznalica i da mogu da vam pomognem da pretvorite posao u Epl preko noći. To niko ne može.

  Međutim, ono što mi je pomoglo da postignem uspeh je činjenica da sam samo radoznala, odlučna osoba koja zna da se prilagodi izazovima. Naučio sam sve na ulici, pričajući sa klijentima, kucajući na vrata…

  Ne treba vam master da radite ono što ja radim. Zapravo, ne treba da potrošite nikakav novac da biste naučili ove lekcije.

  1. Uvek budite tačni. Bez obzira na sve.

  Ovo može da zvuči logično, ali ako želite da postignete bilo kakav ozbiljan uspeh u životu zaista bi trebalo da ne kasnite. To je i profesionalno, a i dobra je navika. Tačnost pokazuje vašim mušterijama i poslovnim partnerima da imate integritet. Pokazuje da ste vi neko na koga mogu da se oslone.

  1. Budite pozitivni i smejte se

  Ko želi da bude okružen nesrećnim ljudima? Niko ne želi da radi sa ljudima koji imaju loše stavove.

  Budite dobri prema svima, sve vreme. Bićete zapanjeni koliko su važni recepcioneri, sekretarice za vaš uspeh.

  1. Pronađite mentora.

  Mentori su vredni učitelji i često mogu postati bliski prijatelji. Oni su puni znanja, strpljenja i spremnosti da prenesu svoje znanje. Sve to pod pretpostavkom da ste spremni da učite.

  1. Izgledajte uspešno, ponašajte se kao neko uspešan, budite uspešni!

  Ljudi žele da sarađuju sa uspešnim ljudima. Zbog toga i vi morate da izgledate i da se ponašate kao da ste uspešni. Morate da verujete u sebe pre nego što drugi to počnu da rade.

  Izvor: BIZLife, Inc

  Foto: Pixabay

  Piše: Ana M

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE